Skip to content
Home » Лечение с народна медицина на преумора – билколечение.

Лечение с народна медицина на преумора – билколечение.

ПРЕУМОРА 
При физическа преумора се препоръчва чай от Жълт кантарион.
Чай: Една препълнена чаена лъжичка билка (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се да престои 1/2 минута и се прецежда. Пият се на глътки по две, три чаши чай дневно.
При умствена преумора, която често води до повишена нервност, се препоръчва лечебно великденче.
Чай: Една препълнена чаена лъжичка великденче (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се да престои 1/2 минута и се прецежда. Вечер, преди лягане се пие на глътки по една чаша.
При преумора особено помага седяща баня от равни количества енчец, маточина, поски хвощ и мащерка. 100 г от билковата смес се накисват в кофа, пълна с 5 литра студена вода, в продължение на 12 часа. Полученият студен извлек се затопля, прецежда се и се прибавя към водата във ваната. При къпането бъбречната област трябва да е потопена във водата. Продължителността на банята е 20 минути. След това, без да се изсушава, болният се загръща с хавлия и лежи един час, за да се изпоти.
Малка шведска горчивка
Външно: Няколко капки малка шведска горчивка, разредени с малко вода се нанасят върху слепоочията, челото, затворените клепачи и зад ушите.
При преумора и изтощение, обикновено след дълги пътувания и напрегната работа, силите се възстановяват бързо с помощта на шведските билки. Умората изчезва и общото състояние бързо се подобрява. Затова шишенцето с малка шведска горчивка никога не трябва да липсва в пътната ви чанта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *