Skip to content
Home » Сърдечна слабост – лечение с народна медицина.

Сърдечна слабост – лечение с народна медицина.

иглика

Обикновено сърдечната слабост се изразява във влошено изпомпване на кръвта от сърцето. Причините за това могат да бъдат увреждане на сърдечния мускул, високо кръвно налягане, хроничен бронхит, порок на сърдечната клапа, смущения на сърдечния ритъм, нарушена обмяна на веществата (склонност към затлъстяване, измършавяване, диабет, намалено съдържание на калий), алкохолизъм. Появата на сърдечна слабост, без да са налице органични увреждания, обикновено се дължи на стрес.
Претоварването на сърцето се изразява чрез различни симптоми. Най-често първата проява е задух по време на работа. Получава се сърцебиене, световъртеж, пулсът се ускорява. Лицето и устните посиняват, възможно е глезените да се подуят, особено вечер. Уринирането и задухът се засилват през нощта.

Страдащите от сърдечна слабост трябва непременно да се откажат от алкохола, да избягват претоварванията и да се хранят здравословно като приемат много плодове. Ако сърдечната слабост се дължи на стрес, трябва да се положат усилия да се намали напрежението, да се осигури спокойствие и достатъчно движение.
Вино за сърце
Един литър натурално вино (избира се бяло или червено в зависимост от вкуса) се загрява в подходящ съд заедно с две супени лъжици чист винен оцет и десет стръка пресен магданоз. Сместа се оставя да ври около 10 минути (виното може да се пени, но да не кипи). След това сместа се прецежда и се разбърква с около 300 г чист пчелен мед. Налива се в шишета. Дневно се приемат две-три супени лъжици от това вино.
Иглика
Чай: Една препълнена чаена лъжичка пресни или изсушени връхни цветове от съцветието на игликата (за една доза) се запарват с чаша гореща вода. Оставят се да престоят 1/2 минута, докато чаят получи зла-тистожълт цвят. Изпиват се една-две чаши дневно на глътки. Вино: Виното с иглика има доказан лечебен ефект при сърдечни оплаквания от всякакъв вид. Прясно откъснати цветове от иглика се поставят в стъклено шише, така че да се напълни и се заливат с тръпчиво вино. Шишето се оставя да престои на слънце в продължение на три седмици. При сърдечни оплаквания се пие по една глътка от игликовото вино.
Обикновен глог
Чай: Една чаена лъжичка глог (използват се листа и цветове) се запарва с една чаша гореща вода, оставя се да престои половин минута и се прецежда. Пият се на глътки по две чаши чай дневно. Екстракт: Равни количества прясно откъснати листа и плодове от глог се поставят в стъклено шише и се заливат с 38 — 40 % житна ракия. Шишето се оставя да престои на топло най-малко две седмици. От така получения екстракт се взимат от четири до десет капки дневно. Мехлем: Сгорещява се 250 г чиста свинска мас и към нея се прибавят 250 г листа и цветове от обикновен глог. Сместа се оставя да кипне още веднъж, разбърква се добре и се сваля от огъня. Захлупва се с капак и се оставя да изстива през цялата нощ. На следващия ден се затопля леко още веднъж, пасира се през чиста ленена кърпа, листата, цветовете и стъблата се изстискват и така приготвеният мехлем се съхранява в стъклен съд с похлупак. Веднъж дневно сърдечната област се масажира с този мехлем по посока на часовниковата стрелка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *