Skip to content
Home » Стенокардия – какво представлява, видове, причини, симптоми и лечение.

Стенокардия – какво представлява, видове, причини, симптоми и лечение.

редакт.изображение: wikipedia

Стенокардия (гръдна жаба)- или ангина пекторис (от латински –  означава стискане, стягане на гръдния кош) – болка в гърдите, дискомфорт, или стягане, се получава, когато дадена област на сърдечния мускул получава намалено кръвоснабдяване, а оттам и по-малко кислород. Самото състояние не е болест, а по-скоро симптом на заболяване на коронарните артерии , най-разпространеният вид от сърдечно-съдовите заболявания. Липсата на богата на кислород кръв  във сърцето обикновено е резултат на по-тесни коронарните артерии, поради натрупана плака, състояние, наречено атеросклероза .

Стеснението на артериите, увеличава риска от болка, исхемична болест на сърцето , сърдечен удар и смърт . Стенокардията може да се прояви под формата на пристъп на ангина, болка или дискомфорт в гърдите, която обикновено трае 1-15 минути. Класифицирани според видът на пристъпите и симптомите са 3 варианта: стабилна, нестабилна, и вариантна стенокардия. 
Стабилна (или хронична) стенокардия е, когато сърцето работи по-трудно от обичайното, като по време на тренировка. Тя добре изучена и позната на специалистите и може да бъде предсказана с месеци или дори години предварително. Симптомите на състоянието се лекуват с почивка или предписани медикаменти.
Нестабилна стенокардия: – тя не следва определена симптомика и може да се получи, в състояние на покой и се смята за по-рядка и по-сериозна, тъй като не се лекува с почивка или лекарства. Този вид стенокардия може да е сигнал за бъдещ сърдечен удар в рамките на кратък период от време – часове или седмици .

– Вариантна стенокардия: – тя засяга най-често малките сърдечни съдове и е по-рядка, може да се появи в покой, без каквото и да било заболяване на коронарните артерии. Тази стенокардия обикновено се дължи на необичайно стеснение или релаксация (спазъм) на кръвоносните съдове, което намалява притока на кръв към сърцето. Лекува се чрез лекарства.

Кой получава стенокардия?

Хората, изложени на повишен риск от исхемична болест на сърцето, също са изложени на повишен риск от стенокардия. Рисковите фактори включват:
– Нездравословните(високи) нива на  холестерол 
– Хипертония ( високо кръвно налягане )
– Тютюнопушене
– Диабет
– наднормено тегло или затлъстяване
– Метаболитен синдром
– Заседнал начин на живот
– достигната възраст – (над 45 за мъжете) и (над 55 за жените)
– Семейната обремененост и история на роднини с болест на сърцето
Какви са причините за стенокардия?
Стенокардията се получава най-често в резултат на заболяване на коронарните артерии. Коронарните артерии снабдяват сърцето с кръв, богата на на кислород. Когато холестерол и холестеролни съединения се натрупат върху стената на артерията и образуват твърди плаки , артерията се стеснява. Това прави все по-трудно за кръвта, богата на кислород да достигне до сърдечният мускул, тъй като тези артерии стават прекалено тесни. В допълнение, увреждане на артериите от други фактори (като например тютюнопушене и високи нива на мазнини или захар в кръвта) може да предизвика натрупването на плака там, където артериите са повредени. Тези плаки стесняват артериите или дори могат да ги скъсат и така да се образуват кръвни съсиреци, които да блокират артериите.
Същинските симптоми на стенокардия са резултат от това намалено доставяне на кислород към сърцето . Физическото усилие благоприятства за появата на стабилна стенокардия, защото сърцето изисква повече кислород, отколкото получава, за да работи по-усилено . В допълнение, тежък емоционален стрес , тежка храна, излагане на екстремни температури, и пушенето може да предизвика пристъпи на стенокардия . Нестабилна стенокардия често се причинява от кръвни съсиреци, които частично или напълно блокират артерията. Големи блокажи на артериите могат да доведат до сърдечни пристъпи. Когато кръвните съсиреци, се разтварят и формират отново, стенокардията може да се получи с всяко артериално запушване. 
Вариантна стенокардия се получава , когато една артерия изпитва спазъм, който причинява затягане и стеснение, което нарушава кръвоснабдяването на сърцето. Това може да бъде предизвикано от излагане на студ, стрес, лекарства, тютюнопушене, или употребата на кокаин. 

Какви са симптомите на стенокардия?

Обикновено стенокардията се усеща като стискане, налягане, тежест, стягане, притискане, парене или болки в гърдите, обикновено започва зад гръдната кост . Тази болка често се разпространява към шията, челюстта, ръцете, раменете, гърлото, гърба, или дори зъбите Пациентите могат също така да се оплакват от симптоми, които включват лошо храносмилане , киселини в стомаха, слабост, изпотяване, гадене, спазми, и недостиг на въздух . Стабилната стенокардия обикновено не настъпва изненадващо, продължава кратък период от време и може да се чувства като поява на газове или лошо храносмилане.
Нестабилната стенокардия се появява в покой, и изненадващо, продължава по-дълго и може да се влоши с течение на времето. Вариантната стенокардия се появява в покой и обикновено протича тежко .

Как се диагностицира стенокардията?

Правилната диагноза за болка в гърдите е важна, защото тя може да предскаже вероятността от сърдечен удар. Процесът ще започне с физически преглед, както и обсъждане на симптомите, рисковите фактори и фамилната анамнеза. Един лекар, който е подозира наличие на стенокардия, ще назначи един или повече от следните тестове:
– Електрокардиограма (ЕКГ), записва електрическата активност на сърцето и може да открие, когато сърцето изпитва глад за кислород.
– Стрес тест – показанията на кръвното налягане и ЕКГ, докато пациентът е с увеличена физическа активност.
– Рентгенография на гръдния кош – за да се видят състоянието, структурите и образуванията във вътрешността на гръдния кош.
– Коронарна ангиография – използват се специална боя и специални рентгенови лъчи, за да се покаже вътрешността на коронарните артерии (боята се добавя чрез сърдечна катетеризация)
– Кръвни тестове – за да се проверят нивата на мазнини, холестерол, захар, и протеини.

Как се лекува стенокардия?

Лечението има за цел намаляване на болката, предотвратяване на симптомите, и предотвратяване или намаляване на рискът от сърдечен удар . Лекарствата, промените в начинът на живот, и всички медицински процедури могат да бъдат назначени в зависимост от видът на стенокардията и тежестта на симптомите.
Промени в начина на живот, препоръчвани за лечение на стенокардия:
– Спиране на цигарите
– Контролиране на теглото
– Редовно да проверявате нивата на холестерол в кръвта
– Почивка и намаляване на натоварвания от всякакъв вид
– Избягване на големи и тежки хранения
– Научете се как да се справяте или да избягвате стреса
Яденето на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, с ниско съдържание на мазнини или обезмаслени млечни продукти, както и крехко месо и риба. Лекарства, наречени нитрати (напр. нитроглицерин) най-често се предписват за лечение на стенокардия . Нитратите предотвратяват или намаляват интензивността на пристъпите на стенокардия чрез облекчаване и разширяване на кръвоносните съдове . Други лекарства като бета-блокери , блокери на калциевите канали, АСЕ-инхибитори, перорални анти-тромбоцитни лекарства, антикоагуланти, и лекарства за високо кръвно налягане могат също да се предписват за лечение на стенокардия. Тези лекарства са предназначени за понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола, забавяне на сърдечната честота, за отпускане на кръвоносните съдове, намаляване на натоварването на сърцето, и предотвратяване образуването на кръвни съсиреци. В някои случаи, хирургически медицински процедури са необходими за лечението. Кардиолог може да препоръча ангиопластика – процедура, при която се използва малък балон, за разширяване на стеснени артерии в сърцето . Байпас на коронарната артерия е друга често срещана процедура, това е операция, където стеснените артерии в сърцето се пропускат, с помощта на здрави артерии или вени от друга част на тялото.

Как може да бъде предотвратена стенакардията?

Тя може да бъде предотвратена чрез промяна на начинът на живот и лечение на свързаните с него условия, които обострят или допринасят за появата на симптомите на стенокардия. За да се предотврати или забави това състояние, трябва да се храните здравословно, да се откажете от пушенето, да бъдете физически активни, и да се научите как да се справяте със стреса.
 В допълнение, се уверете, че ще получите правилното и подходящо лечение на високите нива на холестерол в кръвта, високото кръвно налягане, диабет(ако имате) и затлъстяването .

1 thought on “Стенокардия – какво представлява, видове, причини, симптоми и лечение.”

 1. Стеокардията се повлиява много добре от гъбата рейши, наречена в Азия Гъба на дълголетието. Тя съдържа органичен германий и като влезе в кръвта тя внася повече кислород – именно липсата на кислород е причина за стенокардията. Кръвта става наситена с кислород и по този начин изчиства кръвоносните съдове от плаки и отлагания по стените им (подобно на придошла река през пролетта). Профилактиката на кръвоносната система е много важна за предпазване от стенокардия, от атеросклероза на кръвоносните съдове, от инсулти и инфаркти. А когато кръвоносната система функционира добре – тогава и имунната система има достъп до всички клетки и може да се справи с всякакви вируси, бактерии, възпаления, ракови клетки и т.н.
  Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен!
  А една капсула RG и GL държи кардиолога далеч от мен!
  Фирмата производител има иновация в областта на профилактиката – тя е поставила екстракт от гъбата рейши в най-употребяваните напитки – кафе, чай и горещ шоколад. Така без да полагаме специални усилия за здравето си – ние си правим профилактика.
  А за тези, които вече имат диагностицирано заболяване – биха могли да си направят един курс на профилактика по програма изготвена от лекар към фирмата – производител.
  Тук може да намерите повече информация за продуктите: http://www.kafe-ganoderma.eu/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *