Skip to content
Home » Гадене и повръщане – лечение с народна медицина.

Гадене и повръщане – лечение с народна медицина.

ГАДЕНЕ
Бял (обикновен) равнец
Чай: Една препълнена чаена льжичка билка (за една доза) се попарва в чаша гореща вода, оставя се да престои 1/2 минута и се прецежда. Пият се на глътки една до две чаши чай дневно.
Бял глог

Чай: Една препълнена чаена лъжичка глог (използват се листа и цветове) се запарва с една чаша гореща вода, оставя се да престои половин минута и се прецежда. Пияг се на глътки по две чаши чай дневно. Екстракт: Равни количества прясно откъснати листа и плодове от глог се поставят в стъклено шише и се заливат с 38 — 40 % житна ракия. Шишето се оставя да престои на топло най-малко две седмици. От така получения екстракт се взимат от четири до десет капки дневно.
Малка шведска горчивка
Вътрешно: Всеки лен се взимат по три равни чаени лъжички от малката шведска горчивка, разредени с билков чай или вода. Пропорцията е една чаена лъжичка от горчивката на половин чаша билков чай. Пие се половин час преди и половин час след хранене.
ПОВРЪЩАНЕ
Малка шведска горчивка
Вътрешно: Всеки ден се взимат по три равни чаени лъжички от малката шведска горчивка, разредени с билков чай или вода. Пропорцията е една чаена лъжичка от горчивката на половин чаша билков чай. Пие се половин час преди и половин час след хранене. Външно (компрес): Кожата в областта на стомаха се намазва с дебел слой мехлем от невен, за да не се обезмаслява от съдържащия се в малката шведска горчивка алкохол. Голям пласт памук или парче хартия се напръсква с горчивката и се поставя върху стомашната област. Компресът се фиксира с бинт или ленена кърпа и се оставя да действа от два до четири часа в зависимост от това. как се понася.
Лечебен невен
Мехлем: Мехлемът от невен, който трябва да се нанесе върху кожата преди поставяне на компресите от шведска горчивка, се приготвя по следния начин: сгорещява се 250 г чиста свинска мас и към нея се прибавят две препьлиени шепи невен (листа, цветове и стъбла). Сместа се оставя да кипне още ведньж. разбърква се добре и се сваля от огъня. Захлупва се с капак и се оставя да изстива през цялата нощ. На следващия ден се затопля леко оше веднъж, пасира се през чиста ленена кърпа, листата, цветовете и стьблата се изстискват и така приготвеният мехлем се сьхранява в стъклен съд с похлупак.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *