Skip to content
Home » Хранителните алергии при децата.

Хранителните алергии при децата.

Какво е хранителна алергия?
Това е реакция от имунната система към приемане на определена храна. Тази реакция се случва всеки път, когато храната е изядена.Въпреки, че хранителните алергии са редки, те се появяват най-често при деца на възраст от четири години.

млякото най-често предизвиква
алергии

Най-честите хранителни алергии са от:

– мляко

– яйца
– риба
– ядки
– цитрусови плодове
– домати.


Какви са симптомите?
Деца с хранителни алергии, често имат няколко различни симптоми. Те включват:тежка екзема или кожен обрив повръщане и диария , без видима причина астматични бронхити или астма алергични реакции (сърбеж, сърбящи очи и нос).


Как започват хранителните алергии?
Свръхчувствителната реакция към храната обикновено е от тип 1 алергична реакция към някое съставно вещество в храната.Това означава, че имунната система на детето ви произвежда антитела, наречени IgE (имуноглобулин Е) в отговор на определена храна. Тези антитела предизвикват алергични симптоми.
Почти една трета от населението не консумира някои храни, или ги изключва от тяхната диета или хранителен режим на децата си, защото вярват, че ще предизвикат алергична реакция. В действителност, само около 3% от децата страдат от алергични реакции към храната, и всъщност повечето ще ги надраснат, преди да достигнат възраст от три години(т.е безпроблемно ще преболедуват).
Кой е изложен на риск?
Тип 1 алергичните заболявания са наследени до някоя степен. По тази причина може да искате да се посъветвате с вашия общопрактикуващ лекар или специалист алерголог, преди да забременеете, ако имате фамилна история на алергии, сенна хрема, екзема или астма.
Какво трябва да направя, ако подозирам, че детето ми е с хранителна алергия?
Свържете се с вашия лекар. Не поставяйте вашето дете на необичайна диета, която може да доведе до недохранване. Една промяна в изхожданията на вашето дете не е признак на хранителна алергия. Напълно нормално е за дете, движенията на червата да се променят, ако неговата диета се променя. Най-важното е: запазете спокойствие. Не си мислете, че вашето дете страда от хранителна алергия, докато това не е потвърдено от алерголог специалист.
 Как се лекуват хранителните алергии?
Елиминиране на проблемната храна е основният начин за лечение на този вид алергия.В редки случаи консумирането дори една малка част от проблемната храна може да доведе до анафилактичен шок (тежко затруднено дишане и неизправност на сърцето), което води до колапс.Анафилактичният шок се нуждае от незабавно лечение с адреналин, затова, трябва да се потърси медицинска помощ веднага, ако детето ви внезапно започва да има затруднено дишане.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *