Skip to content
Home » 5 супер плодове за здравo сърце.

5 супер плодове за здравo сърце.

Много здравни експерти са съгласни, че диета, богата на плодове и зеленчуци може да подобри здравето на сърцето и да намали рискът от развитие на сърдечно заболяване. Освен това може да подобри и излекува сърдечни проблеми, като атеросклероза, високо кръвно налягане и високи нива на LDL (лошия) холестерол.
Изцеждането на сокът на плодовете е отличен начин да се получи концентрирана храна пълна с полезни хранителни вещества. И така, кои са плодовете най-подходя за борба с болестите на сърцето? Изследванията показват, че следващите 5 плода са  едни изключително силни протектори за вашето сърце:

Нар

Нарът има изобилие на антиоксиданти, на него се обръща много внимание през последните няколко години като супер плод за сърцето. Пуникалагините са едни от добре проучените защитаващи сърцето антиоксиданти, открити в нарът . Те могат да намалят зночително увреждането на артериите и намаляват оксидативния стрес . Други антиоксиданти в нара включват витамин C, катехини, изофлавони и антоцианини. Всички те имат защитно и положително действие за сърцето.
Червено и лилаво грозде

Ресвератролът е антиоксидант, намиращ се в червеното и лилавото грозде и следователно в червеното вино . Френският парадокс, а именно, че французите ядат много наситени мазнини и червени меса и са с висок процент на пушачите, но въпреки това имат много по-нисък риск от сърдечни заболявания в сравнение с държави като САЩ! Това се дължи на редовен прием на червено вино. Здравните ползи от приемът на ресвератрол включват, намаляване на риска от съсирване на кръвта, разреждане на кръвта, понижаване на LDL “лошия” холестерол, предпазване от увреждане на кръвоносните съдове в сърцето и помагане за опазването на кръвното налягане в най-добъри граници.
Съвет: при изцеждане на сок от грозде у дома, ще откриете, че сокът изглежда мътен. Това не е проблем, тъй като търговските сокове се филтрират, за да изглеждат добре. Мътността просто означава, че сокът е по-хранителен и по-пълен със полезни вещества от продаваните по магазините. Наслаждавайте се!
Боровинки

Боровинките, както и наровете, са супер плодове, препълнени с антиоксиданти. Боровинките съдържат някакво количество ресвератрол, но също така съдържат новооткрит антиоксидант, наречен птеростилбен. Досега птеростилбенът изглежда че има едни и същи химико-превантивни качества като ресвератролът. Също така е с високо съдържание на витамин C. Това е един истински супер плод! 
Червен грейпфрут

Скорошно американско изследване установи, че даването на един грейпфрут дневно в продължение на 30 дни на пациенти с висок холестерол в кръвта, всъщност понижава нивата на холестерола . В това проучване беше открито, че червеният грейпфрут е по-ефективен от белият грейпфрут. Смята се, че все още неоткрити и неизвестни антиоксиданти в червеният грейпфрут са отговорни за здравословният му ефект върху сърцето .
Киви 

Има доказателства, че кивито намалява съсирването на кръвта, понижава LDL “лошият” холестерол и повишава нивата на HDL “добрият” холестерол. Кивито е чудесен източник на витамин С. Витамин С е необходим за създаване на колаген, за да се запазят артериите еластични и да се предпазят артериите от дйствието на свободните радикали.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *