Skip to content
Home » Това не бива да се прави пред малчуганите.

Това не бива да се прави пред малчуганите.

Преди всичко запомнете, че всеки съвет и дори заповед, отправени към детето ви, трябва да бъдат показани. Ако му казвате, че нещо е за негово добро, то е безсмислено, щом го опровергавате с действията си. Ето някои правила, които не бива да нарушавате. 
Да се карате и крещите с таткото. 
Едва ли има нещо, което може повече да разстрои едно дете от това да гледа как майка му и баща му се карат. Малките не осъзнават, че е нормално понякога възрастните да имат конфликти, а приемат всеки скандал като апокалипсис. Системните дрязги пред детето несъмнено се отразяват зле на психиката. 
Да говорите нецензурни думи. 
Това важи е особена сила за татковците, които повече си позволяват да го правят. Само няколко пъти да ви чуе да ругаете и ще обърза да повтори наученото пред останалите деца. Ако рожбата ви свикне да говори вулгарно, ще изкорените този навик много трудно. 
Да прекалявате с интимността. 
Малко родители го правят, но все пак е добре да го споменем. Нежните целувки и гушкането са полезни, защото възпитават детето да показва чувствата си. По-големи волности не си позволявайте. 
Да пиете и пушите постоянно. 
Подобни гледки, съпроводени с неприятни събития след тях, ще оставят горчив белег в душата му. Спомените от детството трябва да са свързани с уюта на дома. 
Да говорите лошо за роднини и приятели. 
Нормално е да не харесвате определени хора от обкръжението си, както и да не го криете у дома. Опитвайте се обаче да не говорите на детето срещу бабите и дядовците, срещу приятелски семейства и срещу приятелчета, които не харесвате. Ако искате да го предпазите от тях, предупреждавайте го да не им се доверява. 
Да му се подигравате и присмивате. 
Няма по-обезсърчаващо нещо за едно дете от това родителите му да го иронизират и да разказват с насмешка нещо; което то е направило или не е успяло да направи. Особено грубо е, ако това се случва пред външни хора, които не го познават достатъчно. Детето няма да разбере това като шега, а ще се почувства предадено                                                       
 Източник:  lekar.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *