Skip to content
Home » Черненото вино предпазва от радиация.

Черненото вино предпазва от радиация.

Червено вино
Многобройни проучвания са установили, че червеното вино предпазва от излагане на радиация.
 Италиански изследователи от Католическия университет и Националния съвет за научни изследвания в Италия установи, че жените, които пият само една чаша червено вино на ден, когато са били подложени на лъчева терапия за рак , имат 75% намален працент на токсични ефекти от радиацията, отколкото жените, които не пиели вино.
 Изследователи от Университетът помедицина в Питсбърг са  установили, че ресвератролът в съчетание с ацетил алкохол даван на мишки, преди излагане на радиация, защитава клетките от увреждане и намалява шансовете от смърт.

 Изследователи от университета на Рочестър са установили, че ресвератролът прави раковите клетки по-податливи на лъчетерапия, като в същото време защитава здравите клетки от въздействието на радиацията.
 Изследователи от Държавният университет в Колорадо, са открили, че ресвератролът е радиационнозащитен агент. Те приложили орално ресвератрол за мишки два дни преди облъчването. Мишките, които са получили ресвератрол са със значимо по-малко увреждания на хромозомите на клетките на костният мозък в сравнение с мишките, които не са получили ресвератрол.
Български Съвети
 
 Много хора в Русия и съседните страни като България са пиели червено вино след катастрофата в Чернобил, защото се е смятало, че защитава срещу радиация. Проф. Донка Байкова от Българската асоциация по хранене казва, че червеното вино предпазва от радиация и е с по-мощно действие от йодът . Тя също така казва, че едно изследване показва, че българските вина са най-ефективни в защитата срещу радиация.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *