Skip to content
Home » Храни за борба с отпадалост и умора.

Храни за борба с отпадалост и умора.

киви
Много хора използват кафе или други храни и напитки съдържащи кофеин за борба с умората и отпадналостта, но кофеинът има някои нежелани странични ефекти. Има много алтернативни стратегии за хранене и упражнения, които могат да помогнат за борба с умората. 
Ако сте постоянно отпаднали и без тонус, това означава, че страдате от изтощение или хронична умора. Има много причини, за да се чувствате уморени, така че само защото сте уморени много, не винаги означава, че страдате от хронична умора. Въпреки това, ако това състояние продължава повече от 6 месеца и е придружено от симптоми като загуба на паметта, болки в гърлото, главоболие или болки в мускулите, тогава трябва да се замислите за подходящо лечение.


Правилното хранене е особено важно, при отпадналост и хронична умора, причинени от стресът на забързаният начин на живот, или от физически, умствени или емоционални натоварвания.

 Ако страдате от отпадналост или хронична умора следвайте следните съвети:

Подходящи храни за консумация:                 Да се избягват  тези плодове: 
       папая                                                                           банани 
       манго                                                                          стафиди 
       сливи                                                                           фурми 
       круши                                                                        Смокини 
        киви                                                                          портокали 
     Ябълки                                                                      грейпфрут 
     череши 

Зеленчуковите сокове са много подходящи в борбата с умората и отпадналостта, тъй като те съдържат много хранителни вещества, които са жизнено важни за тялото. Комбинации като морков / целина / магданоз са богати на каротени, с високо съдържание на витамини, и ще помогнат за стимулиране и пречистване на черния дроб. Най-добре е да се избягват тези комбинации, съдържащи захар, царевичен сироп или плодов сок.

Горещото какао и другите напитки, с шоколад е твърде вероятно да стимулират надбъбречните жлези чрез комбинацията от кофеин и захар, които те съдържат, което не е полезно особено при такива състояния. Така че, ако страдате от умора и отпадналост ги избягвайте.

Овесената каша също се приема като супер храна, когато става въпрос за подкрепа на здравето на храносмилателната система. Яжте овесена каша сутрин за мигновенно зареждане с енергия. Закуската е особено важна, защото тя попълва енергийните резерви и дава тонус за денят ви.

Избягването храни със високо съдържание на мазнини на обяд също може да намали умората в следобедните часове. След хранене, кръвта се насочва от останалата част на тялото към стомашно-чревната система, за да помогне с усвояването на хранителни вещества по време на смилането на храната, което причинява умора след обилно и тежко хранене.

Шепа ядки, като орехи, бадеми, стафиди и т.н. са богати на омега-3 мастни киселини. Тези ненаситени мазнини се изгарят бързо за бързо освобождаване на енергия. Също така естествена захар в ядките ще ви държи енергични и в тонус.

Приемът на желязо ще увеличи кръвообращението, което ще ви даде допълнително зареждане с  кислород на мозъка, и на свой ред ще ви стимулира допълнително.

1 thought on “Храни за борба с отпадалост и умора.”

  1. За справяне с умората аз използвам едно кафе с рейши (ганодерма). Рейши допринася за баланса на кислорода в кръвта и подобрява кръвообръщението. А кислорода е от съществено значение за нашето здраве. В тялото на човека има 62% кислород и умората е първия признак, че има проблем в нашето тяло. Ако не вземем мерки, проблема ще се задълбочи и рано или късно количествените натрупвания ще доведат до качествено изменение. Това е закон на природата, който важи и за тялото ни. Не е нужно доктора да ни постави диагноза. По -добре е да се погрижим за здравето си профилактично.Освен кафето много добре ми се отразява и една зърнена закуска със спирулина. Спирулината е богата на много витамини, аминокиселини и минерали. http://www.kafe-ganoderma.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *