Skip to content
Home » Бял или черен хляб?

Бял или черен хляб?

ХЛЯБ – БЯЛ ИЛИ ЧЕРЕН?
Не е необходимо да изключвате хляба от дневния рацион. Да се изключва хлябът е грешка. Ясно е каква висока стойност има житното зърно като храна, и то ползвано цялостно – като пълнозърнест хляб на трапезата. Още преди 25 века Хипократ ни е завещал своя апел: Да се яде хляб от непресято брашно! 
В обичайната диета на народа на Хунза, призната от диетолозите като най-здравословна и съвършена на планетата, хлябът присъства при всяко слагане на трапезата но той е приготвен от зърно, смляно, омесено и опечено в деня на самата консумация. Като допълнителни съставки при приготвянето на хляба понякога се използват и други житни храни: овес, ръж, просо, елда – те също се смилат цялостно, без отстраняване на триците или на зародиша.

Белият хляб се приготвя от преработено зърно, на което са отстранени полезните части, като обвивка , зародиш и др. след което е смляно на брашно. Полученият хляб е с много ниски хранителни качества, особено сравнен със черният и пълнозърнест хляб.

Най-добрият избор, който можете да направите за своето здраве по отношение на използваният от вас хляб, е да консумирате предимно черен и пълнозърнест хляб.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *