Skip to content
Home » Кога да приемаме протеин – преди или след тренировка?

Кога да приемаме протеин – преди или след тренировка?

Приемът на протеин след тренировка подобрява натрупването на мускулна маса – както при млади, така и при по-възрастни индивиди, сочи малко проучване.

Проучването включвало 48 мъже от две възрастови категории – 20-30- и 70-80-годишна възраст. Участниците били разпределени в две групи:

1. 90-минутна почивка, последвана от 30 минутно физическо натоварване (велоергометър + леки силови упражнения)

2. 90 минутна почивка + 30 минутна почивка

След този период, мъжете в двете групи изконсумирали разтвор, съдържащ 20 грама протеин, след което били измерени нивата на аминокиселини в кръвта. От участниците били взети малки количества мускулни проби от квадрицепса точно преди приема на протеин и 6 часа след това – с цел измерване на белтъчните промени в мускула.

Авторите отчели значително по-изразено покачване на мускулния протеин в активната спрямо неактивната група, като ползите били наблюдавани както при младите, така и при по-възрастните лица.


Добре е известно, че с течение на възрастта мускулната маса има тенденция към намаляване, като според някои изследователи се касае за намалена ефективност на протеиновият синтез от страна организма. Резултатите на това проучване обаче сочат, че това може би не е вярно. Те сочат, че за предотвратяване на възрастовата загуба на мускулна маса са необходими ефективни хранителни подходи.

Авторите на това изследване обобщават още, че приемът на протеин след тренировка позволява по-доброто използване на приетия с храната белтък.

източникdoctorbg.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *