Skip to content
Home » Кървене на венците – причини и симптоми.

Кървене на венците – причини и симптоми.

Най-честите причини и симптоми за кървене на венците.
 
Кървенето на венците може да се случи спонтанно или да бъде предизвикано, в зависимост от степента на възпалението. Симптомите са изброени по-долу: 
– Лошият дъх
– Ярко червен или червено-лилав вид на венците 
– нежни  венци
– Язви в устата
– Изместване на венците
– Подути венци

Ако кървенето на венците е съпроводено от други симптоми като кървене в други части на тялото, висока температура, нощно изпотяване, подуване на лимфните възли – това може да бъде признак на сериозни проблеми в организма. В този случай, се налага спешно посещение на лекар. 

Какво може да предизвика кървене на венците.

Отлагане на плака върху зъбите:

Кървенето от венците обикновено е в резултат на неправилно/недостатъчно отстраняване на плаката от зъбите и венците. Това води до състояние, наречено гингивит или възпаление на венците.

Ако плаката не се премахне, тя ще се втвърди в това, което се нарича зъбен камък. И ако не се контролира, това ще доведе до пародонтит. В случай на пародонтит, костите и венците, които държат зъбите са изложени на риск и това може да доведе до загуба на зъби.
 

Прекалено силно четкане на зъбите.

В стремежа си да запазите зъбите си чисти – може да четкате прекалено енергично – което ще  доведе до нараняване на деликатната тъкан на венците. Така че използвайте четка за зъби с мек косъм и заоблени краища.
 

Неудобни протези:

Ако протезите не ви прилягат много добре, те могат да причинят нараняване на венците, и може да предизвикат кървене.
 

Неправилното използване на конци за зъби:

Използването на конци за зъби за премахване на плаката от местата до които четката за зъби не може да достигне е много важно. Но се уверете, че не ги използвате прекалено грубо и силно, което може да доведе  до кървене на венците. При чистене на зъбите с конци – внимателно плъзгайте нагоре и надолу конеца, вместо да ги натискате силно върху зъбите и венците.

Отделно от тези изброени причини, някои заболявания като левкемия, скорбут, недостатък на витамин К и прекомерната употреба на някои лекарства като аспирин също може да причинят кървене на венците. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *