Skip to content
Home » Лош дъх в устата (халитоза)

Лош дъх в устата (халитоза)

Какви са причините за лошият дъх в устата?
Повечето възрастни страдат от лош дъх от време на време, въпреки че това може да засегне до една четвърт от възрастните като постоянно състояние.
Лошият дъх е обикновено предизвикан от разграждането на остатъчните хранителни протеините от бактериите в устата. Все пак, има няколко други възможни причини, които засягат дихателните пътища, хранопроводът и стомаха, които също могат да доведат до лош дъх.Факторите, които влияят върху устата и причиняват лош дъх:

– Гниене на зъбите . 
– Заболяване на венците. 
– Остатъци от храна между зъбите. 
– Сухота в устата. 
– Прекалена бактериална активност върху езика, вероятно поради постназална секреция (секретът слиза по задната част на гърлото от синусите и носните проходи). 
– Инфекция на сливиците или гърлото. 
– Хрема. 

Фактори, които влияят на дихателните пътища и причиняват лош дъх:

– Синузит . 
– Полипи. 
-Сухота. 
– Чуждо тяло. 
– Възпрепятстван поток на въздух или наличие на слуз. 
– Бронхит . 
– Пневмония . 
– Бронхиектазии (разширение на бронхите на белите дробове, обикновено от предишна инфекция). 

Факторите, които влияят на хранопроводът и стомаха и причиняват лош дъх:

– Гастрит и повръщане. 
– Застояване на храната в хранопровода и стомаха. 
В редки случаи, лошият дъх може да е признак на значителен здравен проблем, затова не трябва да се пренебрегва. 


Как да бъде третиран лошият дъх?
Лошият дъх е почти винаги причинен от проблем в устата, затова е препоръчително да посетите зъболекар. Не се опитвайте да прикриете миризмата преди посещението – тя трябва да бъде непроменена за да може да се реши проблемът.

Какво можете да направите за себе си за да предотвратите лошият дъх?

– Поддържане на високо ниво на хигиената на устната кухина и зъбите. В допълнение към четкането с четка за зъби, е важно да се почиства между зъбите с помощта на зъбни конци, както е препоръчано от вашия стоматолог или фармацевт. 
– Почиствайте езика и задната част на езика. 
– Използвайте вода за уста, препоръчана от Вашият стоматолог или фармацевт . Най-доброто време да я използвате е малко преди лягане. 
– Пийте много течности, избягвайте пиенето на твърде много кафе. 
– Почистете устата си след ядене на млечни продукти, риба и месо. 
– Дъвчете дъвка без захар, особено ако устата ви е суха. 
– Яжте пресни, влакнести зеленчуци. 
– Посещавайте зъболекаря си редовно и почиствайте зъбите си професионално.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Home » Лош дъх в устата (халитоза)

  Тестостерон – начини за увеличаване на ниски нива на тестостерон.

  изображение: builtbodyar.net
  Както може би знаете, тестостеронът е мъжки хормон, отговорен за развитието на мъжките полови органи и възпроизвеждането, а в допълнение също насърчава мъжките характеристики, като например дълбокият глас, окосмяването по лицето, повишена мускулна маса, агресивност, увереност , и разбира се усилено полово влечение. Тестисите при мъжете произвеждат този хормон в големи количества, докато яйчниците при жените го произвеждат в много малки количества.
   Ниските нива на този хормон създават метаболитни проблеми, които са с непосредствени и дългосрочни последици за страдащият от неговият дефицит.
  Последиците от ниските нива на тестостеронът. 
  Ясно е, че ниските нива на тестостерон могат да доведат мъжете на първо място до загуба на желанието за секс. Също така нивата на енергия ще спаднат, както и мускулната маса и сила.

   Ако се занимавате активно със фитнес и имате проблеми с ниски нива на тестостерон, скоро ще забележите, че покачването на мускулна маса се превръща в много трудна задача за вас. Най-важното може би, загубата на мазнини, също ще бъде по-трудно изпълнимо отколкото преди.
   Ако страдате от ниски нива на  вашият тестостерон , настроението ви може да падне значително и вероятно ще се чувствате депресирани. В допълнение ето още някои отрицателни последствия от ниските нива на тестостерон:
   –  Повишена инсулинова резистентност (което прави трудно намаляването на мазнините в тялото, като нивото на инсулин ще се увеличи в тялото, а това се дължи на факта, че клетките не приемат и не усвояват инсулинът ефективно).
   –  Постоянна умора и намаляване на желанието за живот (апатичност, отпадналост, загуба на желание за всичко).
   –  Депресия,  лошо настроение и агресивно поведение (нещо, което погрешно е смятано за признак на високи нива на тестостерон в продължение на години).
   – Намаляване на умствените способности и дори заболяване от болестта на Алцхаймер.
  Спадане на нивото на тестостерона с възрастта.
   На каква възраст се случва този спад? В кой момент започва този спад в нивата, все още не е  напълно установено от експертите, но новите изследвания показват, че той може да започне още към 25-30 годишна възраст. Най-често специалистите съветват, че ако вашето сексуално желание е намалено , тогава трябва да си проверите нивата на тестостерон във вашето тяло, защото това е най-честият симптом на нисък тестостерон. Едно просто изследнане на кръвта ще ви покаже какви са нивата ви на тестостерон. Просто трябва да отидете при своят лекар и да поискате да ви направят  такова изследване на кръвта.
  Какви са нормалните стойности и нива на тестостерон?
   Нормалните стойности на нивата на тестостерон при мъжете:
  – Нормални граници на общ тестостерон при мъжете са между 300 – 1200 нанограма на децилитър (нг / дл).
  – Нормалните стойности за свободен тестостерон (действителното количество активен тестостерон, който тялото ви може да използва) са: 8.7 – 25 пикограма на милилитър (ПГ / мл).
  Нормалните стойности на нивата на тестостерона при жените:
  – Нормални граници на общ тестостерон за жените са между 15-70 нанограма на децилитър (нг / дл).
  – Нормалните стойности за свободен тестостерон (действителното количество активен тестостерон, който тялото може да използва) са: 0,5 – 5 пикограма на милилитър (ПГ / мл).
  Колкото по-близо е нивото до по-високата граница, и при двете стойносги, толкова по-добре е за даденият човек.
  Какво да направите, ако вашият тест показва ниски нива на тестостерон?
   Ако имате ниски нива на тестостерон в резултатите от теста, първо се опитайте да използвате някои природни стимулатори на тестостерона, за да видите дали те могат да ви помогнат да възстановите нормалните си нива.
   Стимулаторите на тестостерона се използват за увеличаване на естествената способност на организма да отделя тестостерон в тялото.
  Трибулус(Бабини зъби, Tribulus Terrestris, Трибулус Терестрис)
  Това е билка, която не само спомага за увеличаване на тестостерона в тялото, но също така помага при импотентност. Трибулус съдържа активна съставка на която главно се дължи стероидният ефект, наречена протодиосцин, който е стероиден сапунин имащ ефект на силен афродизиак .Билката стимулира и увеличава нивата на тесгостерон в тялото индириктно, чрез увеличаването на количеството произведен Лутеинизиращ хормон(ЛХ), а ЛХ стимулира тестисите да произвеждат повече тестостерон.
  ZMA(цинк + магнезий + B6, ЗМА)
  Това е  добавка/съединение, което съдържа цинк, витамин В6 и аспартат магнезий. Тази добавка също е известна със подобряване на качеството на съня заедно със увеличаване на тестостерона , което води до по-добро възстановяване на мускулите. Много от използващите ZMA , особено активно занимаващите се със фитнес и спорт, изпитват значително увеличение на силата и издръжливостта. Тъй като е направена изцяло от естествени минерали, добавката е безопасна за  хората. Подходяща е за приемане при активна физическа дейност, поради изчерпването на тези минерали, по време на интензивна тренировка например. 
  Цинк

  Цинкът е основна минерална добавка, която ефективно увеличава нивата на тестостерона, особено при мъжете, които са с недостиг на този  хормон. Неговата основна роля е да помогне за превръщането на свободният холестерол в тестостерон.
  Сминдух (Чемен, Trigonella foenum-graecum)
  Сминдухът спомага за увеличаване на тестостерона в допълнение и към други ползи за здравето. Билката също повишава либидото и освобождаването на инсулин. Едно друго действие на растението е, че увеличава  апетита. Сминдухът се използва и като част от известната в България подправка “Шарена сол“.
  Овесът (Avena sativa)
  Овесът и екстракт от него съдържа тестостероно стимулиращо активно съединение, наречено авенакозиди, което се намира в големи количества в екстракта, но не и в овесената каша.
  Дългият Джак,  Тонгкат  (Eurycoma longifolia, Tongkat Ali)
  Дългият Джак, известен също и като Тонгкат е екстракт направен от дървесен корен. Той повишава нивата на тестостерон, заедно с енергията и повишава либидото. Това е чист екстракт и трябва да го приемате в този вид, а не целият корен под формата на прах, тъй като прахообразната форма не е толкова ефективна. Също няма да е толкова ефективен, ако се приема с големи количества алкохол или, ако го вземате твърде често.
  Стимулиране на тестостерона без изкуствени добавки.

  Ако търсите начин за увеличаване на нивата на тестостерон, без изкуствени добавки, много хранителни продукти имат също способността да ви помогнат в това. Използвайте храни, които съдържат цинк, витамин B-6, витамин Е и бромелаин. Няколко храни, които съдържат тези елементи и ще ви помогнат за увеличаване на тестостерона са тиквени семки, стриди, лициум, корен от мака, банани, авокадо и аспержи. Прочетете още за храни стимулиращи вашият тестостерон.

  Ако използвате тези тестостеронни стимулатори, във комбинация с намаляване на стреса, подходяща програма за бодибилдинг/фитнес, здравословен начин на живот и с достатъчна почивка и сън (за предпочитане 8 часа сън всяка нощ) за период от 12-16 седмици и това не доведе до увеличаване и нормализиране на нивото ви на тестостерон, тогава ще трябва да посетите добре квалифициран ендокринолог, за да видите каква е причината за вашите ниски нива на тестостерон , като в тежки случаи понякога може да се налага прилагането на хормоно-заместителна терапия (ХЗТ).

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *