Skip to content
Home » Папая – плодът извор на здраве.

Папая – плодът извор на здраве.

Дърветата на Папаята могат да бъдат намерени навсякъде в тропическите страни. Те се отглеждат много лесно, но те също са и много полезни за здравето и лечението на различни заболявания. Ето някои важни ползи за здравето от консумацията на папая.

Папая съдържа два ензима: папаин и химопапаин. Папаин е подобен на ензимите за разграждане на протеини, които се произвеждат от панкреасът. Те са в състояние да разградят протеините, които се натрупват около раковите клетки и това помага на имунната система да унищожава раковите клетки по-лесно. Химопапаин е много полезен ензим за разграждане на белтъчините в аминокиселините. Тези аминокиселини могат да бъдат след това комбинирани отново образувайки протеини, които могат да бъдат използвани от нашите органи.

Фибринът е друго полезно вещество, което може да се намери в папаята. То намалява рискът от образуване на кръвни съсиреци и предотвратява инсулти. Също така, фибринът подобрява качеството на кръвните клетки и поддържа правилното кръвообращение. Папая е плод богат и на каротин и ликопен. Те са мощни антиоксиданти и намаляват рискът от рак. Той също така способства за увеличаване на антиметастатичната активност на имунната система.

В допълнение, папаята съдържа витамини С, Е и А, витамини  от групата B, флавоноиди, фолиева киселина, калий, магнезий и фибри. Всички те насърчават съществуването на здрава имунна система и помагат за предотвратяване на ушни инфекции, грип и настинки.

Хранителна стойност на 100 гр. Папая:

Енергия – 163 кДж (39 ккал)
Въглехидрати – 9,81 грама
Захари, – 5,90 гр
Хранителни влакнини – 1,8 грама
Мазнини – 0,14 грама
Протеин – 0,61 грама
Витамин А екв. – 328 микрограма (36%)
Тиамин (Витамин. B1) – 0.04 мг (3%)
Рибофлавин (B2 витамин.) – 0,05 мг (3%)
Ниацин (Витамин B3 .) – 0.338 мг (2%)
Витамин В6 – 0,1 мг (8%)
Фолиева киселина (Витамин B9.) – 38 микрограма (10%)
Витамин С – 61,8 мг (103%)
Калций – 24 мг (2%)
Желязо – 0.10 мг (1%)
Магнезий – 10 мг (3%)
Фосфор – 5 мг (1%)
Калий – 257 мг (5%)
Натрий – 3 мг (0%)

* Процентите представят средните препоръчителни стойности за дневен прием.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *