Skip to content
Home » Домашно лечение на зъбобол при счупен или пукнат зъб.

Домашно лечение на зъбобол при счупен или пукнат зъб.

Счупен или напукан зъб може да причини много болезнен зъбобол. Ако имате счупени или пукнати зъби и не можете да посетите зъболекар веднага, ето няколко начина, за да облекчите болката от зъбобол в домашни условия.
Избягвайте храни и напитки, които са много студени или много горещи. Тъй като дентинът(емайлът) на зъбът  вероятно е увреден, крайности в температурата може да причинят болка.
Избягвайте храни и напитки, които са  с много високо съдържание на захар, или са много кисели.
Използвайте ако се налага и болкоуспокояващи лекарства, като тези които се предлагат в аптеките, но бъдете внимателни и ги употребявайте с мярка.
Измийте със четка зъбите си, които са спукани или счупени(разбира се бъдете внимателни). Премахването на остатъците от храна и плака може да помогне за намаляване на болката.
карамфил 
Използвайте масло от карамфил. То може да се намери в повечето магазини за здравословни храни, и се използва в различни стоматологични материали поради своите антисептични и

анестезиологични свойства. Използването на това масло у дома може да спомогне за успокояване на вашият зъбобол. Накиснете малко парче памук в маслото. С помощта на чисти пинцети, задържете напоеният памук върху болезнените зъби за 10 секунди, като внимавате да не погълнете част от карамфиловото масло.

Спете с глава издигната на високо. Възпалението на нерва на зъба е много болезнено, и често е това, което причинява най-неприятната болка. Ако издигнете главата си по време на сън, част от налягането в областта на болният зъб може да намалее.
Изплакнете с топла солена вода. Изплакване с топла солена вода 2-3 пъти на ден може да помогне за облекчаване на болката в зъбите, причинена от счупване или напукване. Солената вода действа като антисептик за отстраняване на бактерии от областта на проблемният зъб.
Болката в зъбите може да идва и да отминава, но не се заблуждавайте. Колкото по-дълго чакате без лечение,  толкова по-сериозни усложнения могат да възникнат. Веднага след като се появи  зъбобол, посетете зъболекар без отлагане.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *