Skip to content
Home » Инсулт (мозъчен удар) – основни симптоми и информация.

Инсулт (мозъчен удар) – основни симптоми и информация.

мозъчен кръвоизлив
Инсулт е силно нарушаване и загуба на мозъчните функции и способности, причинено от нарушено кръвоснабдяване на мозъка.
Най-често причината за получаване на инсулт е исхемия(недостатъчно кръвоснабдяване) или кръвоизлив(мозъчен кръвоизлив) във мозъчната област.
Инсултът е сред водещите увреждания в Америка(САЩ) и Европа и втората най-честа причина за смърт по света.
Рисковите фактори за развитие на инсулт са: напреднала възраст, високо кръвно налягане, получени предишни инсулти, диабет, висок холестерол, пушене на цигари и проблеми с артериите. Високото кръвно налягане е най-важният рисков фактор за получаване на инсулт, който подлежи на промяна и подобряване с цел намаляване на рискът от заболяване.

Признаци и симптоми.

Признаците и симптомите на инсулт(апоплектичен удар) се различават от човек на човек, но общото при всички случаи,  е  че той обикновено започва внезапно. Тъй като различните части на мозъка контролират различни части на тялото, симптомите ще зависят от това коя част от мозъка е била засегната и степента на увреждане.
Основните симптоми на инсулт или мозъчен удар могат да се обобщят със изброените по-долу:
1. Лицето е отпуснато от едната страна и човекът не е способен да се усмихва и да движи най-често едната половина на лицето си, а устата или очите са изкривени и клюмнали.
2. Човек със съмнение за инсулт може да не е в състояние да вдигне едната или двете си ръце и няма да е способен да ги задържи вдигнати, защото усеща в ръката/ръцете си слабост или изтръпване.
3. Речта на човек получил инсулт може да бъде неясна и завалена, и няма да е в състояние да говори  въпреки че очевидно е в съзнание и е буден.
4. При наличие на някой или всички от горе изброените симптоми, не трябва да се губи време, веднага трябва да се набере телефон за спешна медицинска помощ и да се свържете със съответните медицински служби, които ще ви дадат съвети как да реагирате правилно на ситуацията и ще изпратят линейка(бърза помощ) или друг специализиран  спешен превоз.
Важно е да сте наясно с тези признаци и симптоми. Особено ако живеете или се грижите за човек  с повишен риск от получаване на инсулт , като например някой, който е в напреднала възраст , има диабет,  високо кръвно налягане или предишен инсулт .
С изброените симптоми успешно се идентифицират и разпознават около девет от 10 мозъчни удара, тоест 90%.
Други признаци и симптоми могат да включват:
– изтръпване или слабост, водеща до пълна парализа на едната страна на тялото
– внезапна загуба на зрението
– виене на свят
– проблеми с комуникацията, затруднено говорене и разбиране какво казват другите
– проблеми с ходенето, равновесието и координацията
– затруднено преглъщане
– внезапно и силно главоболие, без ясна причина, придружено със скованост във врата
– припадъци, изпадане в безсъзнание (в по-тежки случаи)
При наличие на инсулт трябва да се предприеме лечение под строг лекарски контрол.
За превенция е най-добре да се лекуват и предотвратяват рисковите фактори споменати по горе, които предшестват и причиняват инсулт.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *