Skip to content
Home » Лутеин – същност и ползи за здравето.

Лутеин – същност и ползи за здравето.

Лутеинът е жълт до оранжев фитохимикал и пигмент откриван най-вече в плодовете и зеленчуците. Този елемент действа като антиоксидант в тялото ни, като намалява щетите нанесени от свободните радикали. Лутеинът е един от каротеноидите, които са свързани с витамин А. Останалите каротиноиди включват бета-каротин, алфа-каротин и зеаксантин.
Лутеинът се използва и като оцветител във хранително-вкусовата промшленост,  често може да се открие във някои безалкохолни напитки.
Действие на Лутеинът.
Лутеинът е концентриран в ретината на очите ни, и затова е зчитан за необходим микроелемент за добро зрение. Храненето с много цветни плодове и зеленчуци, които съдържат лутеин може също да намали рискът от сърдечносъдови заболявания. При едно проучване е установено, че хората, които са с по-високи нива на лутеин заедно с други антиоксиданти са с по-здрави кръвоносни съдове. Разбира се, има и други здравословни фактори освен приемането на лутеин,  като начин на живот,  и здравословният начин на хранене, така че е трудно да се определи каква част от действието се дължи само на лутеинът .
Източници на Лутеин.
Растителните източници на лутеин включват: зеле, спанак, моркови, царевица, тиква и други наситено зелено, оранжево и жълто  оцветени плодове и зеленчуци. Тези храни съдържат и други каротеноиди, антиоксиданти, витамини, минерали и фибри. Важно е да се храните с добре балансирана диета, която включва всички цветни плодове и зеленчуци, така ще можете да сте сигурни, че сте се приели достатъчно лутеин заедно с други полезни хранителни вещества.

                                                         

спанакът е един от богатите източници на лутеин  
Има и един животински източник на лутеин. Ще намерите лутеин в яйчният жълтък. Въпреки, че яйцата са богати на наситени мазнини и холестерол, те са добър източник на протеини, и едно или две яйца могат спокойно да се включат в вашето здравословното хранене.
Лутеин като добавка.
 
Лутеинът се предлага и като хранителна добавка в супермаркетите, аптеките, както и онлайн – но дали приет като добавка лутеинът има някаква полза за здравето? 
Може би не толкова за сърцето и кръвоносните съдове, но лутеин приет като добавка може да запази вашето зрение.   Все още е спорно дали има някакъв ефект върху предпазването или развитието на катаракта.  Учени са открили, че високите дози лутеин, в съчетание с цинк и други антиоксиданти, може да помогне за забавяне на развитието на макулна дегенерация (МД) и запазване на зрението при хората.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *