Skip to content
Home » Билки против безсъние – 5 природни средства за здрав сън.

Билки против безсъние – 5 природни средства за здрав сън.

Проблемите със съня може да се отразят на всички аспекти на живота. Това може да предизвика депресия, тревожност, наддаване на тегло, или проблеми с кожата. За съжаление, поради натовареният характер на съвременния живот и множеството източници на стрес, все повече хора страдат от безсъние, и много хора не го приемат като сериозен здравен проблем. Вместо това те смятат, че той е факт нормално съпътстващ  нашият живот.

Това е грешен подход. Получаването на достатъчно сън може да има удивително положително въздействие върху животът на всеки човек. В действителност, сънят е важна част от формулата за добро здраве, която води към щастие и благополучие. Без нормален и здрав сън, никога няма да сме физически и психически здрави.

Ето само няколко билки,  за които се знае, че имат много добри стимулиращи свойства за постигане на добър, нормален сън.

Лайка: Лайката е лека, успокоителна билка, което е и причината много хора да я приемат преди лягане. Билката релаксира, успокоява нервите, и всички тревоги натрупани в продължение на деня. Също така има много приятен вкус и аромат, изпийте чаша чай от лайка 1 до 2 часа преди да положите глава върху възглавницата и ще почувствате успокоителният ефект на билката, който ще ви гарантира здрав сън.

Жълт кантарион: жълтият кантарион се разглежда като един вид чудо билка с много полезни свойства. Някои от тях са добре установени, докато други не са проучени напълно все още. Въпреки това, ако попитате някой опитен билкар, той ще ви каже, че тази билка е от полза не само за лекуване на дълбока депресия, но също така и за ефикасна борба със безсънието. Приеман всекидневно за продължителен период от време, жълтият кантарион подобрява и удължава времето на съня. За разлика от обикновенните синтетични лекарства за сън, на билката трябва да се даде известно време, за да има пълен и добър, дългосрочен ефект, резултатите не се постигат за един ден, но са трайни.

Валериан: Подобно на лайката, валериана се използва предимно като успокоително, което помага да се облекчи тревожността и безпокойството, което прави валерианата подходящ метод за лечение на леки случаи на безсъние. Също е добре да се използва като леко успокоително средство по време на повишен стрес и психически травми.

Кава: Въпреки, че има съмнения за неговите дългосрочни ползи, доказано е, че кавата е значително по-ефективен лек за главоболие, депресия, тревожност и безсъние от синтетичните лекарства. Успокоява нервната система, и помага за облекчаване на натрупаният стрес , като насърчава цялостната релаксация.

Пасифлора: пасифлората помага за облекчаване на напрежението в мускулите и може да успокои стресът и тревожността. Растението е било използвано за лечение на симптоми на абстиненция при хора, които са употребявали кокаин или опиати, което е доказателство за силните успокояващи ефекти на пасифлората.  Още едно от предимствата на пасифлората е, че тя насърчава дълбокият сън, не създава зависимост и не причинява отпадналост на сутринта.

Често за лечение на безсъние се използват различни лекарства, които са направени от синтетични химически вещества, и често имат сериозни странични ефекти. Ето защо билковите лекове понякога са най-доброто решение, особено за хора, чиито проблеми със безсънието са сериозни и дългосрочни.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *