Skip to content
Home » Безценните витамини и минерали.

Безценните витамини и минерали.

Един важен факт: Тялото абсорбира само 5% от витамините от хапчетата или таблетките, останалата част отива в тоалетната. От съветите които следват ще научите как можете да абсорбирате пълноценно 98% от тях.
 
Минералите и витамините са важни за  нашият живот и телесните ни функции. Най-ефективният начин за получаване на минерали и витамини е чрез храната. Въпреки това днес хранителните добавки могат да бъдат използвани за тази цел ако са качествени и натурални.
За да бъдат витамините и минералите пълноценно усвоени от вашият организъм е препоръчително те да бъдат от натурални източници и възможно най-малко преработени.
Също така за да се усвоят пълноценно витамините и минералите е добре да се приемат когато има нужда от тях, например ако извършвате някаква физическа или друга дейност.Ако ги приемате когато  няма голяма нужда от тях , при по заседнал начин на живот , те просто няма да се усвоят или ще се усвоят в малка степен.
Много често минералите и витамините се препоръчват за профилактика и лечение на някои болести. В такива програми за лечение, засиленото използване на хранителни добавки е често задължително.  
Водно-разтворимите витамини са витамин С (аскорбинова киселина) и 8 витамини от групата на  В-витамините: тиамин (витамин В1), рибофлавин (витамин В2), ниацин, пиридоксин (витамин В6), фолиева киселина, кобаламин(витамин В12), биотин и пантотенова киселина. Мастноразтворимите витамини са ретинол (витамин А), холекалциферол и ергокалциферол (витамин D), –токоферол (витамин Е), и филокинон и менахинон (витамин К). Само  витамините А, Е и В12 се съхраняват в тялото, като запаси.  
Витамини и минерали.
Много често приемът на витамини и минерали е недостатъчен и е наложително допълнителното им приемане като добавки в ежедневната ни диета.
Витамините и минералите са ефективни за предпазване от заболяванията свързани със стареенето , а също и за по безпроблемно протичане на бременността. Тези хранителни елементи включват: витамини С, Е, и D. фолиева киселина.
Високият прием на фолиева киселина, витамин В6 и В12 е необходим за постигане на по-ниски нива на хомоцистеинът който е свързан със проблемите със сърцето. Витамините Е и С може да помогнат за избягване на рисковете, свързани с високите нива на хомоцистеин.  
Примери за микроелементи и ролята им за предпазване от болести: калций и витамин Д са свързани с предпазването от развитие на остеопороза, високо кръвно налягане, рак на дебелото черво, както и отравяне с олово. Антиоксидантите, включително витамин С, витамин Е, и В-каротин са свързани с намаляване на опасността от развитие на някои видове рак, катаракта, повишено кръвно налягане, заразни болести, и болести на сърцето в допълнение към защита срещу про-оксиданти които са замърсители на околната среда. Витамин В6, В12 и фолиева киселина са свързани с намалена възможност за някои видове рак, когнитивни нарушения, проблеми със сърцето и невронни нарушения  при раждане. Намаляване на общите наситени мазнини, хранителни нарушения свързани със сърдечна болест, високо кръвно налягане, жлъчни заболявания, затлъстяване и рак.
Сами виждате колко много болести и проблеми  могат да се спестят само чрез достатъчното и правилно приемане на така важните витамини и минерали, затова не пропускайте да си набавяте редовно от тях.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *