Skip to content
Home » Червена калина – отличен лечебен дар от природата.

Червена калина – отличен лечебен дар от природата.

Растението Червена калина (Viburnum) отдавна се счита за средство за лечение на множество заболявания. За тази цел се използват плодовете, корите, корените, листата и цветовете. Обикновено се изсушава под навес, разстлано на тънък слой. В началото на зимата или след първата слана , плодове се изсушават на връзки или в сушилня. Съхранява се в хартиени торби или кутии.

Червената калина се използва като съдоразширяващо, успокояващо, противовъзпалително, диуретично, кръвоспиращо и стягащо средство.

Използването на това растение води до нормализиране на кръвното налягане, подобряване на състоянието на сърдечно съдовата система, благодарение на високото съдържание на активни вещества в него. Чай, отвара или сок от плодовете действа като диуретик и против артериосклероза(съдова склероза). Плодовете заедно със семената, смесени с мед взети преди ядене: една супена лъжица три пъти на ден, се препоръчва за всички с високо кръвно налягане. Кората на Червената калина също има силен лечебен ефект. 

 Отвара от кората се използва при тежки маточни кръвоизливи в следродовия период, при менструация, менопауза. Направете си баня против хемороиди, и напоени с отварата тампони за да спрете кървенето от носа.Отварата от калина се прилага против невроза, истерия, нервни разстройства, безсъние, хиперхидроза. Сок от цветовете на растението се дава на децата с живеница(скрофулоза): разреден с вода и се пие на капки, на колкото години е болният – толкова капки се дават. 
Отвара от цветовете и свежите плодове се използва като отхрачващо средство, при бронхит, болки в гърлото, дрезгав глас, възпаление на белите дробове. Масло направено от плодовете съдържа витамини: А, Е, С, К, Р, аминокиселини, каротеноиди, флавоноиди.

Минерали: желязо, калий, мед, калций, селен, манган, хром и цинк.

Отвара или сок от растението може да се използва за главоболие, за апетит, гастрит (ниска киселинност) за профилактика на онкологични заболявания, против диария, жълтеница и като витаминна добавка. Чай или отвара от калина помага при кожни заболявания: екзема, диатеза, лупус, алергии, живеница. Правят се и бани, кремове и компреси. Помага също при лунички, акне и побеляване на кожата, може да се използва сок от пресни плодове на калина.
Противопоказания:

Калина не се използва при подагра, повишено съсирване на кръвта, бъбречни заболявания и склонност към тромбоза.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *