Skip to content
Home » Ароматът на лимон премахва умората при работа с компютър.

Ароматът на лимон премахва умората при работа с компютър.

При работа с компютър, най-много се натоварват нашите очи, а натрупаното напрежение в тях се отразява  в голяма степен на физическото и психическото състояние на човек и може да доведе  до 90% намаляване на способността за концентрация и влошаване на трудоспособността . Всичко това води до преждевременно увреждане и стареене на нервната система. 

Японски психолози са се опитали да намалят тези вредни ефекти, като наситят въздуха в работните помещения със приятни аромати. Експериментите са показали, че ароматите на лимон и евкалипт повишават ефективността и намаляват сънливостта и умората, причинени от пренапрежението. 

След извършване на редица тестове с хора работещи на компютър, те са установили, че насищането на въздухът в помещението с мирис на лавандула , грешките при работа с клавиатурата е намалена с 20 %. Мирисът на жасмин е още по-полезен в такива случаи – грешките намаляват с 30 %.

 Но шампионът в това отношение остава обикновеният лимон – с употребата на аромат на лимон грешките при работа с компютър са намалени наполовина. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *