Skip to content
Home » Прости съвети и начини да запазите зъбите си бели и здрави.

Прости съвети и начини да запазите зъбите си бели и здрави.

Един от най-важните фактори които определят вашият външен вид е как изглежда вашата усмивка т.е. вашите зъби. Освен че тяхното състояние и грижата за тях са определящи за вашето здраве, мнението на околните също до голяма степен зависи от чистотата и белотата на вашите зъби. Не бихте искали да имате пожълтели и развалени зъби , нали?
 Затова прочетете и следвайте следните няколко прости съвета за да запазите зъбите си бели и здрави.
 
Грижи за зъбите.
 

Зъбите  контролират видът на долната част на лицето ви. Постепенното им износване и разместване с възрастта, допринася за формирането на бръчки около устата и вдлъбване на бузите. Кариесът и загубата на зъби само изострят тези проблеми. В допълнение към това, което всички трябва да знаят и да изпълняват редовно (миене с четка за зъби най-малко два пъти на ден, използване на конци за зъби веднъж на ден, и  редовно посещаване на вашият зъболекар за профилактични прегледи), ето някои неща, които може би досега не сте знаели: 

1. Изплакнете устата си след всяко хранене или изпиване на чаша вино – червено или бяло. “Бялото вино съдържа киселини, които проникват в емайла, което позволява оцветяващи и разлагащи  хранителни частици да проникват по-лесно във вашите зъби”, съветват зъболекари, a червеното вино създава само повърхностно оцветяване. Но каквото и да ядете или пиете,  гълтането и леките плакнещи движения  с  вода в устата още докато сте на масата спомага за намаляване на остатъчните вещества, оцветяването и кариесът.
 

2. Дъвчете дъвка без захар. “С напредване на възрастта, слюнчените жлези се свиват и произвеждат по-малко слюнка, която е естествен антимикробен фактор и помага за предотвратяване на гниенето на зъбите”, казват специалисти. “Но дъвченето на дъвка възобновява потокът на слюнка.”
 

3. Четкайте зъбите си до венците, а не само между зъбите. Плаката и бактериите могат да заседнат в кухините между венците и зъбите, което причинява възпаление и гниене.
 

4. Посъветвайте се с вашият стоматолог, за да проверите състоянието на вашите пломби. Всяка пломба в крайна сметка някога трябва да бъде заменена, обикновените амалгамни пломби със съдържание на сребро, траят между 10 и 20 години, така че пломбите от детските ви години вероятно вече са за подмяна. Новите пломби могат да предотвратят развиването на по-нататъшен кариес и загуба на зъб – а в по-дългосрочен план и премахване на кореновите канали и импланти.
 

5. Помислете за ортодонтия, ако зъбите ви са се разместили значително. “Вашата челюст се променя заедно с вашите зъби”, казват специалисти ортодонти. “Оставена без надзор и лечение, ситуацията може да създаде големи проблеми за външният ви вид”. Специалните скоби  за зъби са най подходящ вариант при такива случаи. Инвестицията в тях не е малка, но в дългосрочен план ще се убедите че си е струвало .

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *