Skip to content
Home » Интересни факти за съня.

Интересни факти за съня.

В продължение на седем или осем часа на ден, ние се намираме в едно съвършено различно състояние – временно изключване на системата(за профилактика) ако щете. Но колко всъщност знаете за съня, защо имаме нужда от него и какво се случва когато вечер ние затворим очи?
Ето някои интересни факти, които може би не знаете:

    * По време на сън има пет различни стадия – и всеки от тях е доста различен от останалите четири. 


    
* Когато спим дълбоко, дишането ни, нашата сърдечна честота и артериалното ни налягане достига най-ниските си нива за деня. 

    
* Докато ние спим  се преминава през една много важна фаза на съня, това е фазата REM –  или това е фазата по време на която се наблюдава бързо движение на очите. Това е много активно състояние,  за възстановяване както на тялото така и на мозъка. 

    
* По време на сън, мозъкът ни и нашето съзнание най често “изживява” или “преживява” отново случките и ситуациите които сме преживели, в опит да реши или възприеме даден проблем , затова ако ви се случи нещо важно през деня е много вероятно да сънувате тази случка или поне на свързана с нея тема.

    
* По-възрастните имат нужда от около осем часа сън за да функционират пълноценно, но проучванията показват, че повечето възрастни не получават  повече от седем часа на денонощие. 

    
* Ние спим по-леко през втората половина на нощта, отколкото през първата. 

    
* Котките спят до 18 часа в денонощието. 

    
* Нашето тяло е на 24-часов режим (вътрешен биологичен часовник) , който ни кара да имаме нужда от почивка(сън) между 1 часа и 6 часа сутринта и отново в три часа следобед.
 
    
* По-трудно е да се събуди едно дете отколкото възрастен от дълбок сън – често децата ще бъдат дезориентирани и няма да имат спомен за това по-късно.

    
* Много хора, които страдат от безсъние страдат от тревожност и депресия. 

    
* Мускулите на тялото са парализирани докато спим (сънна парализа) – за да ни спре да правим това, за което сънуваме и така ни пречи да се нараним. 

    
* Ние минаваме през 4 до 6 цикъла на съня докато спим през нощта, които се повтарят многократно. 

    
* Обикновеният човек се събужда около шест пъти на нощ. 

    
* Температурата на нашето тяло пада в ранните сутрешни часове, достига най-ниско ниво около 4 часа сутринта и след това се повишава отново точно преди изгрев слънце. 

    
* Изследователите не са  на едно мнение точно защо тялото се нуждае от сън, освен  за възстановяването на нашите органи и мозъкът ни. 

    
* Дори когато спим много дълбоко, някаква част от нашето съзнание улавя звуци и сигнали от света около нас. Ето защо родителите се будят, когато бебето им плаче, но вероятно няма да чуят ако навън има буря. 

    
* Жените и възрастните хора най-често страдат от безсъние. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *