Skip to content
Home » Чесънът предпазва от сърдечни болести и рак.

Чесънът предпазва от сърдечни болести и рак.

Многобройни клинични проучвания са изследвали ролята и ползите от чесънът  в борбата с сърдечно-съдови заболявания. Много от тези  проучвания показват предимствата на чесънът за превенция на болестите на сърцето: в частност, намаляване на общият холестерол, LDL холестерол (лошия холестерол) и триглицеридите. Няколко други проучвания също са изследвали ползите от употребата на чесън за предотвратяването на натрупване на тромбоцити и тромбоза (образуването на плаки в кръвта). Друго проучване показва, че  екстрактът от чесън понижава високото кръвно налягане. Повечето от тези изследвания са проведени в сравнително кратки срокове, затова не се знае дали положителните ефекти на чесънът ще продължат повече от 3 месеца ако се използва продължително. Имайте предвид също, че има няколко проучвания, които показват противоречиви резултати, но това зависи от начинът на провеждане на тези проучвания.
 
Колко чесън?

Американската диетична асоциация препоръчва:  за да се получат потенциалните ползи за здравето от чесънът, човек трябва да консумира 600 900mg (около 1 прясна скилидка) на ден.
 

Други предимства на чесънът

Някои проучвания разглеждат потенциалните ползи от използването на чесън в превенцията на рака. Те са установили че чесънът потиска развитието и прогресирането на рака на гърдата, на дебелото черво, стомаха, хранопровода, на простатата и рак на кожата ,тестовете са проведени и върху животни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Home » Чесънът предпазва от сърдечни болести и рак.

Тежка депресия – причини за появата й и лечение,терапия и превенция.

В днешният свят, депресията се счита за едно от най-честите заболявания. Депресията може да бъде категоризирана като някакъв вид слабост, и понякога е трудно да се излезе от нея. Депресията може да се класира като клинична депресия, основно депресивно разстройство както и още няколко под типа депресия. Това е нормално медицинско заболяване, което включва тялото и ума. То се отразява на начина, по който мислите, както и на поведението ви и може да причини различни видове емоционални и физически проблеми.

Когато страдате от депресия, няма да можете да извършвате редовните си всекидневни дейности лесно и безпроблемно както е нормално. Тя може да ви накара да се чувстват обременени с течение на времето и животът ви ще ви се струва безсмислен. 


Днес повечето здравни експерти приемат депресията като хронично заболяване, което изисква продължително лечение, нещо като високото кръвно налягане или диабетът. Въпреки че при някои хора се наблюдава само един епизод на депресия,  повечето от тях минават през чести епизоди на симптоми на депресия. 

Ефективната диагноза, както и лечението може да се окажат от голяма полза за намаляване на най-сериозните прояви на депресия. При наличието на ефективно лечение, много от пациентите, които страдат от депресия, ще се почувстват по-добре в рамките на седмици. След това те ще имат възможност да се върнат към редовните си всекидневни занимания и задължения без да изпитват трудности в изпълнението им .  

Главните симптоми на депресия са: –

    * Понижено самочувствие или тъга
    * Раздразнителност
    * Чувство за безполезност
    * Чувство за безнадеждност
    * Загуба на желание за извършване на ежедневните дейности
    * Липса на  сексуално желание 

    * Проблеми със съня
    * Чувство за слабост
    * Чувство за умора
    * Продължителен или необоснован,безпричинен плач
    * Лесно раздразнение
    *
Безпокойство
    * Драстична и бърза загуба или наддаване на тегло
    * Проблем в концентрацията или фокусирането
    * Мисли за извършване на самоубийство или подобно поведение
    * Трудно вземане на решение
    * Необясними физически проблеми, като главоболие или болки в гърба 
 
Депресията( симптоми )
 
Симптомите на депресията  варират от човек до човек, най-вече защото различните хора изпитват депресия по различни начини. Например, двадесет и пет годишен пациент няма да има същите симптоми на депресия като седемдесет годишен мъж. За някои от тях, симптомите на депресия са доста сериозни, дотолкова ,че действията им правят очевидно впечатление за околните, че нещо някъде не е наред. От друга страна, някои хора могат да се чувстват нещастни , без да знаят действителната причина.  
Причини.
 
Все още не са открити действителните причини за депресията. Както и за  множество други умствени заболявания, се смята, че редица генетични, екологични и биохимични фактори може да доведат до депресия. 

Причини за депресията .
 
Околната среда – Говори се, че околната среда също може да бъде причина до известна степен. Околната среда са тези ситуации в живота, с  които ти е трудно да се справиш, като загуба на близки, голям стрес и финансови проблеми

Гените – Няколко проучвания показват, че депресията е най-честа при лица, които имат фамилна обремененост за такива проблеми. Провеждат се изследвания, за да се открие кои гени са отговорни за това. 


Биохимични – Някои от докладите, които са били получени от проучванията
изображения на  мозъчни сканирания  показват, че хората страдащи от депресия имат настъпили физически изменения в мозъка си. Значението на тези промени все още не е разкрита, но в крайна сметка може да се разглежда като една от причините. Мозъкът произвежда химически невротрансмитери ,които са свързани с настроението,  и нарушаването на тяхната нормална работа може да доведе до появата на депресия. Хормоналният дисбаланс също може да се разглежда като една от причините.  
Лекарства и лечение.
 
Много методи за лечение на депресията са на разположение на пазара. Стандартните начини за лечение на депресия, са както следва: Лекарства – Има много лекарства, достъпни на пазара за лечение на депресия. Някои от лекарствата са антидепресанти и те са били специално създадени за третиране на психични заболявания. Важно е да приемате такива лекарства само ако са ви предписани от вашият лекар. 

Психотерапия – Това е друг важен метод за лечение на депресия. Той често се използва с медикаментозно лечение. Психотерапията е общ метод, който се използва за лечение на пациенти, страдащи от депресия. Разговорът се провежда с пациента като се изследва  здравословното му състояние, както и се задават въпроси, свързани  с психичното му здраве. Има много видове психотерапевтични лечения, които са ефективни, когато става въпрос за заболявания като депресия, като: когнитивно поведенческа психотерапия, психодинамична психотерапия и междуличностна психотерапия, поведенческа терапия


Електроконвулсивна терапияВ електроконвулсивната терапия, токови удари се предават в мозъка ,за да се активират определени мозъчни центрове отговорни за поведението, настроението и за психичното здраве като цяло. 

Превенция.
 
Както всички знаем, превенцията е винаги по-доброто решение, отколкото лечението, но най-тъжнaтa част тук е, че не съществува сигурен начин за предпазване от депресия, тя винаги може да се появи изненадващо по някакъв начин. Но  могат да бъдат взети определени мерки за ограничаване на стреса, за  увеличаване устойчивостта на стрес, както и за увеличаване самочувствието. 


Социалната подкрепа и приятелството, особено в трудни времена и при трудности,кризи, може да ви помогне, без значение колко трудна и тежка е ситуацията. Освен това, ако възможно най-рано се лекувате и получите помощ скоро след като получите  симптомите, може да помогне при предотвратяването на депресията. Дългосрочното поддържащо лечение ще помогне да се предотврати повторната поява на симптоми на депресия. 

 
Начин на живот и домашни начини за лекуване
 
Депресията обикновено не се счита за такъв вид болест, която може да се лекува в домашни условия. Въпреки това бихте могли да направите няколко неща, сами вкъщи, което ще спомогне много за лечението. Може да се използва домашен лек, заедно с професионално лечение. Всичко, което трябва да направите е да следвате стъпките, посочени по-долу за лечение на депресия .

Придържайте се към лечебната програма назначена от лекарите. Никога не пропускай терапевтични сесии ако е възможно. Следвайте лечението както е предписано. Въпреки, че се чувствате добре, не пренебрегвайте лечението. В случай, че не го продължите има възможност симптомите на депресия да се появят отново. 


Веднага се обърнете към лекар, ако забележите всякакъв вид промяна в симптомите.
Бъдете активни. Упражненията и физическата активност могат да премахнат симптомите на депресия. Плуване, ходене, градинарство, джогинг са някои от препоръчителните дейности.


Избягвайте алкохолът и наркотиците, дори напълно се откажете и забравете за тях. Наркотиците и алкохола могат да влошат както и да причинят симптомите на депресията особено ако се комбинират, което не трябва да се прави в никакъв случай,освен това че не трябва да се използват на първо място!.

1 thought on “Тежка депресия – причини за появата й и лечение,терапия и превенция.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *