Skip to content
Home » Опасностите от прекаляването със солта.

Опасностите от прекаляването със солта.

Всички знаем, че излишната сол не е полезна за здравето ни. Но знаете ли, че последиците от прекалената употреба на сол може да допринесе за болестта на Алцхаймер, астма, рак на стомаха, хипертония, камъни в бъбреците? Високият прием на сол също се смята,че засяга отрицателно интелигентността и паметта!

Знаем, че много от нас, употребяват доста осолени ястия,а това не е добре за тялото ни.Все пак солта ни доставя така необходимият ни натрий и много оценяваният солен вкус. Но много често, ние прекаляваме със солта.

Солта се предлага в толкова много форми, че ние дори не знаем колко сол в действителност консумираме,защото не знаем дали в някой продукт не е вложена сол под някаква форма. Знаете ли, че американците редовно вземат, около 4000 милиграма натрий всеки ден? Това е около 8 пъти повече от препоръчителните дневни изисквания!

Хроничната прекомерна употреба на готварска сол не само нарушава(прехвърля) нашият нормален прием на натрий, но се отразява и на балансът между натрий и калий. Важно е високото съдържание на калий да остане в рамките на нашите клетки, докато високите концентрации на натрий трябва да се отделят от тях.

Ако калиево-натриевият баланс е нарушен, здравият клетъчен метаболизъм е изложен на риск. В резултат на това, устойчивостта на болести и заболявания е отслабена.

Така че, логичният въпрос ще е: ” Ако приемам много калий, ще балансирам ли този дисбаланс.”

Не е така. Приемът на големи дози калий може да доведе до нарушения в работата на сърцето и дори до инфаркт, да не говорим,че може да засегне усвояването на калция.

Правилният отговор за приемането на натрий е този: намалете го. Ние не се нуждаем от много натрий, така че защо да приемаме толкова много от него със солта? За да се поддържа здравословен начин на живот, ние трябва да намалим приемането на сол в нашето всекидневие.

Съвети за намаляване на солта в диетата ни:

Наистина е много лесно да се намали приемането на ненужна сол. Ето няколко предложения:

1. Пазете се от храни, които са очевидно богато осолени. Преработените храни са най-големите виновници в света солта. Прочетете етикетите на някои от любимите си преработени хранителни продукти. Високите нива на натрий ще ви шокират! Какви са някои от другите виновници? пуканките, киселите краставички, чипсът, преработеното месо, осолените ядки, и беконът,и това са само няколко от тях. Намалете употребата на такива храни, или поне значително намалете техният прием.

2. Опитайте заместителите на солта. Някои от тези заместители на солта, съдържат 54% по-малко натрий! Това е огромно намаление и си струва да се опита. Можете също да опитате други подправки като чесън, лук и чушки.

3. Бъдете разумни в ресторантите. Ресторантските супи и разнообразните ястия, сервирани   там са с изключително високо съдържание на натрий. Не забравяйте, този факт: много малко ресторанти се грижат за последиците за здравето от различните хранителни продукти които предлагат.

Вашето дългосрочно здраве се определя от това, което ще поставите в устата си. Докато да се поглезите от време на време с някое пикантно ястие е наред то хронично лошите хранителни навици в дългосрочен план със сигурност ще повлияят на вашето здраве по начин, който няма да искате. Създавайте си нови, здравословни навици и ще се уверите, че ще водите живот, изпълнен с жизненост и здраве.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *