Skip to content
Home » Водата: най-важният елемент за нашето тяло.

Водата: най-важният елемент за нашето тяло.

От всички хранителни вещества, знаете ли кое е най-важно? Витамини, минерали, кой бихте избрали? Бихте ли се изненадали да чуете, че водата е най-важното хранително вещество в тялото ни? Нашето тяло е 60% течност, което я прави най-важното хранително вещества за нашият организъм.

Загубата на само 5% от водата в тялото ви може да причини главоболие, умора, объркване, разсеяност, както и повишена сърдечна честота.Лесно се губи почти половината от това количество всеки ден чрез уриниране и пот, така че приемането течности е от съществено значение за поддържането на здраво тяло.

Какво прави водата за тялото?

Всяка част и функция на тялото изисква вода, за да функционира правилно. Без вода, никоя тъкан може да се образува или възстанови и много малко химически реакции могат да се осъществят без нея.

1. Кръв, сълзи, слюнка, стомашна течност и слуз, всички те съдържат вода.
2. За да разтвори и транспортира жизненоважните хранителни вещества, клетката трябва да има вода в наличност.
3. Водата разтваря и премахва токсините от тялото.
4. Водата помага да се регулира температурата на тялото.
5. Водата смазва ставите, поддържа органите на тялото, и прави кожата мека.

Как да разбера дали имам нужда от повече вода?

Трябва да знаете, че вашето тяло, повече или по-малко, може да контролира балансът на течностите. Когато тялото ви е с ниско съдържание на вода, натрият в организма става повишен. Тъй като мозъка отчита тази промяна в нивата на натрий, той сигнализира на бъбреците да  забавят своята работа. Това е този сигнал, който ви кара да се чувствате жадни. Ако в момента сте жадни, вече сте загубили около 2 чаши течност от системата си!

Колко вода трябва да пием?

За да бъдете здрави е важно да се пие вода, дори и да не сте жадни. Препоръчителната дневна доза е 8-12 чаши вода на ден, но и други фактори трябва да се вземат под внимание. Ако времето е горещо и влажно, тренирате, а дори и заради процесът на храносмилане когато ядем,  тялото ви ще изисква повече течности. Дори след приемането на препоръчителната доза вода, е добре да се изпият допълнително 1-3 чаши.

Избягвайте газираните и подсладени напитки,те не са полезни за вашето здраве.

Удивително е колко е важнa водата за нашето здравe, затова: Пийте вода.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *