Skip to content
Home » Съвети как да запазите вашата памет във форма.

Съвети как да запазите вашата памет във форма.

Повечето от нас си мислят, че възрастните хора губят паметта си и забравят по често. Но знаете ли, че това не е задължително да се случи?

Изследвания са установили, че по-възрастните хора забравят по-често, когато това се очаква от тях. Например в Китай, по-възрастните хора имат отлични резултати на тестовете за памет:  в тази култура, никога не им се казва че имат лоша памет.

Изследвания показват колко важно е нашето хранене и подходящата диета за максимално запазване на нашият потенциал и интелект. Питателната и здравословна храна помага да се изостри паметта, като помага на клетките на нервната система да функционират правилно.

Добрата диета влияе положително на свързаните с работата на мозъка ензими, помага да се освободим от клетъчните отпадъци, и помага за подхранване на структурата на мозъчните клетки. Правилното хранене и здравословният начин на хранене също може да помогне за регулиране на жизненоважни химикали, които са помощник в различни психични процеси и оказват влияние върху размера на кислород и енергия, които се предават на мозъка.

Как трябва да се яде?

Това което ядем има ефект върху нашият интелектуален потенциал. Колко от нас са пропуснати закуската сутринта само за да се чувстват психически отпаднали през деня? Закуската е най-важното хранене за деня, тъй като играе много важна роля в стартирането и активизирането на мозъка след дълъг сън прекаран без приемане на хранителни вещества.

Установено е, че децата в училищна възраст, които пропускат закуската правят значително повече грешки в училище отколкото тези, които закусват добре. Това важи и за възрастните и тяхната работа.

Закуската е жизнено важно нещо: просто не забравяйте да се храните на закуска. Закуска богата на захар,която е с малка хранителна стойност няма да помогне на мозъка по време на деня. В действителност такава закуска може да ви накара да се чувствате сънливи, апатични и раздразнителни! Необходимо е да изберете здравословни храни за закуска.

Какво да ядем?

Стойте далеч от рафинирана захар, простите въглехидрати и преработените храни, за максимално  запазване на вaшият интелект във форма. Храни с ниско съдържание на мазнини, зеленчуци и плодове са прaвилният избор! Ето някои особено важни хранителни вещества, които могат да помогнат да се даде тласък на мозъка:

Холин: Холинът е нужен за производството на химическото вещество “ацетилхолин” който участва във изграждането на невроните отгoворни за паметта. Организмът ни произвежда някакво количество от тази аминокиселина, но като добавите пивоварни дрожди, яйчен жълтък, фъстъци, черен дроб, и пшеничен зародиш към диетата си, можете да подобрите паметта си и да получите повече от вашата храна.

Антиоксидантите: антиоксиданти като витамин А, С и Е могат да попречат на свободните радикали  да увреждат мозъчните клетки и дори може да помогнат да се предотврати болестта на Алцхаймер. Броколи, моркови, пъпеш, портокали, киви, сливи, както и сладките картофи са чудесен избор за набавяне на нужните ви количества антиоксиданти.

Витамини: Витамините играят голяма роля в нервната и мозъчната функция. Увеличете приемът на  витамини чрез консумиране на пилешко, зелено зеле, портокали, сьомга, и нискомаслено мляко.

Желязо: то помага да в пренасянето на кислородът във тялото. Пилешкото, обогатените зърнени храни, и постните червени меса ще помогнат на тялото ви да си набавите необходимото желязо.

Билките: гинко билоба и Kава са двете билки,които са в състояние да подобрят паметта ви и ще ви помогнат да имате ясна мисъл.

Старата поговорка: “Ти си това, което ядеш” е истина, когато става въпрос за вашият мозък. Яжте преработени, сладки храни и мозъкът ви ще работи бавно и няма да е във форма. Яжте здравословни, пълноценни храни, и вашият мозък ще бъде остър като бръснач!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *