Skip to content
Home » 5 съвета за здравословно хранене през Новата година.

5 съвета за здравословно хранене през Новата година.

Опитайте тези прости, но разумни стъпки, които ще ви помогнат да придобиете по-здравословен режим на хранене, без да е нужно да се лишавате.

1. Напълнете чинията си със зеленчуци.
 
 
Светлите и тъмни зелени листни зеленчуци са особено богати с витамини и антиоксиданти. Те също са богати на фибри, което ги прави много засищащи. В допълнение, те са с ниско съдържание на калории – подходящи са, за да намалите талията. Когато заситите стомаха си с зеленчуци, тогава ще бъде по-малко вероятно да се докоснете до други  мазни или преработени калорични
храни.

   2. Плодове – пресни или сушени.
 
     
Те са като лека закуска, подходящи са за диетично и здравословно хранене, изберете тях  вместо чипс или бисквити. Подобно на зеленчуците, плодовете са богати на антиоксиданти и фибри и са с ниско съдържание на калории. Може да използвате нискомаслено кисело мляко като добавка. Това е перфектен начин да получите калций, както и протеин – което помага да се заситите за по-дълго. И не забравяйте за сушените плодове, смесването им със закуска от овесени  ядки ги прави една питателна храна.

   3. Потърсете алтернативи на  месото и колбасите.
 
      
Вместо пакетираните колбаси и меса предпочетете други богати на протеини храни които ще са по-щадящи за вашето здраве .

   4. Изберете пълнозърнестите храни.

    Специалистите по хранене препоръчват да се консумират най-малко по три порции пълнозърнести храни всеки ден. Те не само са богати на фибри, пълнозърнестите храни също така съдържат множество антиоксиданти, които не се срещат в плодовете и зеленчуците. Най-лесният начин да се увеличи цялостно приемът на пълнозърнестите храни е да се избягват храните със добавена рафинирана захар и сладките и изкуствено обогатени изделия . Например, използвайте пълнозърнест хляб вместо бял хляб. Замествайте половината от бялото брашно с пълнозърнесто пшенично брашно когато приготвяте бисквити, кифли, и палачинки. Добавяйте кафяв ориз, див ориз или ечемик в зеленчуковата си супа. Или хапнете пуканки вместо чипс  докато гледате някой филм със семейството си. (Да, пуканките,това е цяло зърно и се счита за пълнозърнеста храна .) Да не забравяме, че не е нужно напълно да се откажете от всички рафинирани продукти. Винаги можете да консумирате по половин от всеки вид,  половин количество пълнозърнеста / половин рафинирана храна и продукти, като отправна точка.


   
5. Яжте си закуската.

 
      
Много хора често пропускат закуската. Някои го правят, защото нямат време. Някои го правят като мярка за контрол на теглото. Но проучванията показват, че хората, които ядат закуска редовно са по-склонни да контролират теглото си, отколкото тези, които пропускат закуската. Идеалната закуска съдържа най-малко 3 групи храни. Например, една
цяла купа  зърнена закуска с мляко, пшеница и боровинки е перфектен начин да започнете деня си по здравословен начин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *