Skip to content
Home » Лук – лечебно действие, полезност и обща информация.

Лук – лечебно действие, полезност и обща информация.

Изследователите смятат, че родината му е Средна Азия. Оттам той се разпространил в Египет, Рим, Гърция, откъдето по всяка вероятност е започнало отглеждането му в България. Сега лук се отглежда в целия свят заради изключително ценните му лечебни действия и в това отношение най-сериозният му конкурент е чесънът.


Древните римляни смятали, че няма друго по-добро средство от лука за повишаване жизнените сили на войните, на тяхната енергия. Имало е поверие, че лукът, поставен до тялото на човека, премахва всичките му болести. В това поверие се оказа, че има много истина, тъй като наличието на фитонциди (летливи вещества) спомага за унищожаването на бактериите-причинители на дизентерията, туберкулозата, дифтерита, а така също и стрептококите.

Химичен състав.
Още Плиний пише, че лукът лекува 28 болести. Най-новите изследвания показват, че Плиний е бил прав – лукът отделя биоактивни вещества като алинин, флавоноиди, тиосулфинати, аденозин и др. Освен с бактерицидни свойства, лукът се характеризира и с изключително добрия баланс на различните видове витамини (А, В1, В2, Е, К, РР), а в перата на зеления лук се съдържа голямо количество витамин С. Дневната потребност на един човек може да бъде задоволена само с 80-100 грама зелен лук.

Лукът съдържа също така растителни хормони, подобни на инсулина, които понижават нивото на захарта в кръвта. Това го прави отлична храна и лекарство за диабетици.

В лука се съдържат до 4-5% азотни вещества. Това преди всичко са лесно усвоими белтъци и до 7-10% захари. Още от Древни времена той е бил известен като отлично очистително Средство и най-доброто лекарство за повишаване на апетита.

Лечебно действие.
Горепосочените изключително ценни качества на лука се дължат на биологично активните вещества, активиращи двигателната и секреторна функция на стомашно-чревния тракт, сти- мулират дейността на сърцето, понижават нивото на холестерина и способстват за нормализиране на кръвното налягане Установено е, че пресният сок от лук е отлично средство за лекуване на бронхит, ангина, пневмония и др. 
Каша от смачкан лук и завита в марля народната медицина използва за почистване на гнойни рани, както и при измръзвания и изгаряния на кожата. Освен това, народните лечители препоръчват лука като отлично лекарство против склерозата. Тяхната рецепта препоръчва да се вземе 3 пъти дневно смес от равни количества сок от лук и мед.

Към посочените по-горе лечебни свойства може да се прибави също и това, че лукът стимулира дейността на жлъчката, премахва петната по кожата, действа успокояващо на нервната система, отстранява газовете и подпомага дейността на сърцето.

Както споменахме, лукът се използва още и като диуретично средство. За целта трябва да се прилага следната рецепта: три глави лук се нарязват ситно, след което се оставят да престоят 8 часа. Получената настойка се прецежда и се пие по 1 кафена чаша 3 пъти дневно.

Следователно, редовната консумация на лук ще ни спести гълтането на много лекарства, изразходването на много средства и най-важното – ще ни поддържа в отлично здраве.

И така, лечебните свойства на лука са:

а)    блокира развитието на рак;

б)    действа като добро средство против хрема, бронхит;

в)    убива бактериите;

г)    регулира кръвната захар;

д)    намалява холестерола в кръвта;

е)    предотвратява образуването на кръвни съсиреци;

ж)    пречиства кръвта;

з)    отлични средства за сърдечни болки.

Дозите: Само половин глава на ден повишава нивото полезният холестерол с 30%. Половин чаша лук на ден (независимо суров или сготвен) могат да поддържат кръвта в отлично състояние. Изводът е – яжте лук, за да се радвате на живота.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *