Skip to content
Home » Морковът – чудодейният дар на природата

Морковът – чудодейният дар на природата

Морковът е бил възхваляван като един от най-полезните плодове на природата още от бащата на модерната медицина Хипократ, а най-великият лекар от XI век, от новата ера, Гален го е наричал златен, оранжев корен.

От векове се използва като антисептично лаксативно (слабително) средство, както и за лекуване на глисти, като мехлем против язвички по кожата и против възпаление на кожата. В американската медицина той се препоръчва като лечебно средство против астма, воднянка, възпаление на кожата и за лечение на всички видове нервни разстройства. Във Франция се прилага за лекуване на заболявания на черния дроб.
Към посочените достойнства на моркова изследванията, проведени през последните 10 години, показват, че той спомага за намаляване количеството на холестерина в кръвта, предотвратява развитието на някои видове рак, подобрява зрението и усилва имунната система. Най-новите изследвания показват, че морковите съдържат химични съединения, предотвратяващи образуването на т.нар. свободни радикали в човешкото тяло. А известно е, че те разрушават клетките и способстват за развитието на голям брой хронични заболявания. Чрез предотвратяване образуването на свободни радикали морковите способстват за забавяне състаряването на човешкия организъм.
Друго ценно качество на морковите е високото съдържание на целулоза, фолиева киселина, калий и по-специално на витамин А.
На трето място, те са ниско калорични. Един морков със средни размери 18 см дължина и 2,5 см дебелина съдържа само 30 калории и повече от 20 000 международни единици витамин А. А това е количество, достатъчно да осигури 100% човешко тяло за 4 дни!
В съвременността лекарите са убедени, че чрез ежедневната консумация превръща морковите в храна, която може да предпази човешкото тяло от редица опасни заболявания. Още повече, те са един от най-евтините продукти и ги има на пазара целогодишно.
Морковите срещу холестеролът.
В началото на 60-те години учените откриха, че пектинът (вид разтворима целулоза) понижава холестерина в кръвта. Последните експерименти на д-р Филип Пфефер и Петер Хог-леид от САЩ откриха, че пектинът от морковите е много силно средство за намаляване на холестерина. На молекулярно ниво те откриха, че целулозата на морковите действа като някои холестерол понижаващи лекарства, стимулиращи черния дроб да отдели холестерина от кръвта.
От неотдавнашните анализи, направени от д-р Андерсен от Университета в Кентъки, се вижда, че морковите съдържат 33% повече разтворима целулоза в 1 г. отколкото овесените трици (те са най-препоръчваният и най-скъп в САЩ продукт срещу холестерина).
Консумирането само по 2 моркова на ден е достатъчно да намали от 10% до 20% съдържанието на холестерина в кръвта на човека.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *