Skip to content
Home » Витамин Е – незаменим при тежки тренировки и за поддържане на ежедневен тонус.

Витамин Е – незаменим при тежки тренировки и за поддържане на ежедневен тонус.

Малцина са хората, осъзнаващи важността на антиоксидантите за мускулния растеж – често за тях се мисли като за суплементи, които не са чак толкова необходими на истинския бодибилдер, а по-скоро на болните от грип. И естествено това изобщо не е така.

Появяващи се вследствие физическите натоварвания след упражнението, свободните радикали могат да причинят щети на скъпоценния мускул, предизвиквайки разграждането му. Освен всичко те стимулират производството на „провъзпалителните” цитокини клетъчни молекули, които могат да задържат активността на хормона на растежа и инсулиноподобния фактор на растежа-1. А последните два хормона са основните фактори за мускулния растеж. 

Приемът на антиоксиданти преди или веднага след тренировка може рязко да налши присъствието на свободните радикали; което на свой ред значи по-бързо възстановяване и по-голям растеж.

А един от най-важните антиоксиданти е витамин Е. Освен че стимулира растежа и задържа разграждането на мускулите участва в образуването на червените кръвни телца и защищава клетъчните мембрани от повреди при аеробни упражнения като бягане, от него има голяма полза и в други аспекти – повишава, сърдечносъдовото, имунното и очното здраве и пречи на образуването на ракови клетки.

За културистите той е особено важен и поради факта, че е мастно разтворим и се складира в подкожната мазнина. Затова по време на диети, целящи стопяването й – дори и на непрофесионално трениращи, приемът му е особено важен.

Витамин Е е генерично име на група съставки, познати като токо-фероли и токотриеноли. Всяка от тях има 4 различни структури от изо-мери, обозначени като алфа, бета, гама и делта. Всички те действат в различна степен като биологични антиоксиданти с витамин Е, като най-мощен от тях е алфатокоферолът. Затова повечето суплементи с вит. Е имат обозначен на етикета само него, въпреки че това не значи, че останалите са безполезни.

Всеки един от тях в тялото има различно действие и носи различна полза, затова смесването им носи и най-големи плюсове. Например гама токоферолът задържа образуването на ракови клетки, а алфа токоферолът е силен нервопротектор.

Въпреки че суплементите със синтетичен витамин Е заемат голяма част от мястото по рафтовете с табелка „Витамин Е” суплементите с естествен витамин Е са по-редки. Доказано е категорично предимството на натуралните суплементи с витамин Е пред синтетичните. Въпреки че и двата се усвояват в еднаква степен, в тялото естествените форми са повече от два пъти по-биоактивни.

Само 50 % от синтетичния витамин Е се обработва както предпочитания от черния дроб натурален витамин Е – останалото предимно се изхвърля. Така че при избора на суплемент с вит. Е четете етикета – суплементът трябва да е не от синтетичен, а от натурален източник. Ако източникът е обозначен като „dl алфа токоферил ацетат” или „dl алфа токоферол”, източникът е синтетичен; ако пък там пише „d алфа токоферол” (без L след D-то), източникът е натурален, най-вероятно извлечен от зеленчукови мазнини. Белег за това може да е и цената – суплементът с натурален витамин Е е по-скъп.

 Последните изследвания сочат, че натуралният витамин Е е не само по-добре усвояем, но и по-добре задържащ се в тялото за разлика от синтетичната му форма (тя е по-евтина и по-широко разпространена).

За щастие необходимото дневно количество витамин Е може лесно да се набави чрез храна като слънчогледово олио, шафран, зехтин, много зърнени храни, ядки и плодове. Дори нива по-високи от препоръчителния дневен прием е доказано, че осуетяват в много случаи рак на простатата, възпаления на очните тъкани (т. нар. остър anterior uveitis), болест на Алцхаймер.

Препоръчителният дневен прием на   витамин Е се базира само на активния алфа токоферол, като за нетрениращи мъже и жени над 19 г. той е 15 mg (22 IU), но покрива само жизнените нужди на тялото. Количеството, необходимо за покриване на препоръчителния дневен прием, варира според това дали вземате натурална или синтетична форма на витамина.

Надвишаването на препоръчителния дневен прием в някои случаи може да доведе до замаяност, слабост, главоболие, умора, гадене диария, замъглено виждане. За горна граница на прием на витамин Е се приемат дози до 1000 mg (1500 IU), като е полезно да знаете, че той действа като антикоагулант – пречи на съсирването на кръвта. При дози на синтетичен витамин Е над тази граница рискувате да получите кръвоизливи и стомашни проблеми.

Какво в крайна сметка значи всичко това за трениращия здраво билдер? Когато става въпрос за прием на витамин Е, предпочетете натуралната пред синтетичната версия, но ако нямате избор, и синтетичната е по-добра от нищото. Идеалното време за прием на доза от 400 IU(международни единици) е точно преди или веднага след тренировка – такова количество е абсолютно безопасно, а с негова помощ ще преборите свободните радикали, ще се възстановите по-бързо и ще дадете на тялото си възможност за растеж.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *