Skip to content
Home » Лечение с народна медицина на нощно изпотяване и неспокоен сън – билколечение.

Лечение с народна медицина на нощно изпотяване и неспокоен сън – билколечение.

НОЩНО ИЗПОТЯВАНЕ 
Градински чай
Чай: Една пълна чаена лъжичка градински чай (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се да кисне половин минута и се прецежда. От приготвения по този начин чай се изпиват на глътки по две чаши на ден II едната сутрин, на празен стомах, а другата вечер, преди лягане.

Смесен чай
Смесват се 200 г обикновено шапиче, 200 г градински чай, 20 г лавандула и 20 г полски хвощ. Препълнена чаена лъжичка от сместа за доза се запарва с чаша гореща вода, оставя се да престои 1/2 минута и се прецежда. Пие се на глътки една чаша чай дневно, преди закуска.
НЕСПОКОЕН СЪН 
Мечи лук
Билката действа благотворно върху стомашно-чревния тракт и тъй като в много случаи нарушенията на съня се дължат на стомашни смущения, мечият лук има добър ефект и при безсъние. Тази билка трябва ла се използва само в свежо състояние, защото след изсушаване ле-
чебните й свойства се губят. Пресните зелени листа на мечия лук се берат рано през пролетта и се ядат сурови, измити и ситно нарязани. Препоръчва се с мечи лук да се поръсват всички ястия, които обикновено се подправят и украсяват с магданоз или пера от лук. С листа от мечи лук може да се приготви салата или да се замести спанака в някои ястия.
Екстракт: За да се използва лечебната сила на мечия лук през цялата година, най-добре е да се приготви екстракт, тъй като при изсушаването се губят лечебните му качества. За тази цел се напълва едно шише със ситно нарязани листа или луковици, залива се с 38-40% ракия и се оставя да престои на топло най-малко две седмици. От така приготвения екстракт се взимат дневно 10-15 капки, разредени в чаша вода.
Шапиче
Чай: За една доза се запарва една препълнена чаена лъжичка билка (по-добре е да бъде растящото по високите места сребролистно шапиче) с чаша гореща вода, оставя се да престои 1/2 минута и се прецежда. Пият се на глътки до три чаши чай дневно.
Жълт кантарион
Чай: Една препълнена чаена лъжичка билка (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се да престои 1/2 минута и се прецежда. Пият се на глътки по две, три чаши чай дневно.
Седяща баня: За външна употреба жълтият кантарион се използува при седяща баня. 100 г от билката се киснат 12 часа в кофа с 5 литра студена вода. Извлекът се загрява, прецежда се и се прибавя към водата във ваната. Тя трябва да бъде в количество, достатъчно да покрие бъбречната област. Продължителността на банята е 20 минути. Накрая, без да се изсушава, болният се загръща с хавлия и лежи един час за изпотяване.
При неспокоен сън се препоръчва веднъж седмично да се нрави обикновена седяща баня, а всеки ден — седяща баня с жълт кантарион. Екстракт: Две пълни шепи прясно набрани цветове и пъпки от жълт кантарион се поставят в стъклено шише и се заливат с 38-40% житна ракия. Шишето се оставя да престои на топло най-малко две седмици. От така приготвения екстракт се взимат дневно 10-15 капки, разредени с една супена лъжица вода.
Лечебна лайка
Чай: Една препълнена чаена лъжичка лайка (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се да престои 1/2 минута и се прецежда. Вечер, преди лягане, се пие на глътки по една чаша.
Липа
Вана: Една 5-литрова кофа се напълва до половината с прясно откъснати цветове от липа. Липовият цвят се залива със студена вода (кофата да бъде пълна) и се оставя да кисне в продължение на 12 часа. Полученият студен извлек се загрява, прецежда се и се прибавя към водата във ваната. Ваната трябва да бъде толкова пълна, че сърцето на къпещия се да бъде над нивото на водата. Продължителността на банята е 20 минути. След това, без да се изсушава, болният се загръща с хавлия и лежи един час, за да се изпоти.
Мъртва коприва
Чай: Една пълна чаена лъжичка бяла или жълта мъртва коприва (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се да престои 1/2 минута и се прецежда. Пият се на глътки по две чаши чай дневно.
Обикновен глог
Чай: Една чаена лъжичка глог (използват се листа и цветове) се запарва с една чаша гореща вода, оставя се да престои половин минута и се прецежда. Пият се на глътки по две чаши чай дневно, разпределени на порции.
Екстракт: Равни количества прясно откъснати листа и плодове от глог се поставят в стъклено шише и се заливат с 38—40 % житна ракия. Шишето се оставя да престои на топло най-малко две седмици. От така получения екстракт се взимат от четири до десет капки дневно.
Ливадно орехче
Чай: Една пълна чаена лъжичка цветове от ливадно орехче (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се да престои половин минута, след което се прецежда. От така приготвения чай се пият на глътки от две до три чаши на ден.
Смесен чай
Смесват се 5 г корени от валериана, 15 г плодни шишарки от хмел, 10 г жълт кантарион, 25 г цветове от лавандула, 50 г иглика. Една чаена лъжичка от билковата смес (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се да престои половин минута и се прецежда. Така приготвеният чай се пие много горещ, на глътки, вечер преди лягане.
Малка шведска горчивка
Вътрешно: С един от посочените чайове вечер, преди лягане се взима по една чаена лъжичка малка шведска горчивка. Дрогата се прибавя към половин чаена чаша билков чай.
Външно (компрес): Ако безсънието е нервно обусловено, преди лягане върху сърцето се поставя кърпа, навлажнена с разредена шведска горчивка. Кожата предварително се намазва с мехлем от невен, за да се избегне изгаряне от алкохола, който се съдържа в горчивката.
Лечебен невен
Мехлем: Мехлемът от невен, който трябва да се нанесе върху кожата преди поставяне на компресите от шведска горчивка, се приготвя по следния начин: сгорещява се 250 г чиста свинска мас и към нея се прибавят две препълнени шепи невен (листа, цветове и стъбла). Сместа се оставя да кипне още веднъж, разбърква се добре и се сваля от огъня. Захлупва се с капак и се оставя да изстива през цялата нощ. На следващия ден се затопля леко още веднъж, пасира се през чиста ленена кърпа, листата, цветовете и стъблата се изстискват и така приготвеният мехлем се съхранява в стъклен съд с похлупак.
Домашно средство – 1
Напоява се малка хавлиена кърпа със студена вода, но така че да е влажна, без да капе и се полага за през нощта върху сърдечната област. Покрива се с парче найлон и суха кърпа, за да се запази топлината.
Домашно средство – 2
Преди лягане ръцете се потапят до раменете в ледено студена вода и се задържат в нея 20-30 секунди. След банята ръцете не се подсушават, а направо се облича пижама и се ляга в леглото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *