Skip to content
Home » Лечение с народна медицина на ниско кръвно налягане (Хипотония).

Лечение с народна медицина на ниско кръвно налягане (Хипотония).

Кръвното налягане е ниско, когато стойностите му са под 110/80 мм живачен стълб. С годините тези граници се повишават, тъй като организмът се нуждае от по-високо кръвно налягане, за да изпълнява функциите си. Известни са три форми на проява на ниско кръвно налягане (възможни са и смесени форми):
Понижаване на кръвното налягане през нощта. Трябва да се знае, че през нощта стойностите на кръвното налягане спадат малко при всички хора. От по-значително понижаване, което се изразява в замайване и обърканост, страдат предимно повъзрастните хора.
Постоянно ниско кръвно налягане. Ако стойностите на кръвното налягане са постоянно йод 110/80 мм, това предизвиква умора, липса на импулсивност, отслабване на концентрацията, намаляване на работоспособността.
Спадане на кръвното налягане при промяна на положението на тялото. В този случай кръвното налягане „пада” само при внезапно изправяне. Едновременно с това пулсът се учестява, защото защото сърцето се стреми да компенсира понижаването на налягането.
Причините за ниското кръвно налягане са смущения в кръвообращението, които водят до влошаване на кръвоснабдяването на мозъка. Ефектът се засилва при понижени стойности на кръвната захар.
Страдащите от ниско кръвно налягане се чувствуват отпаднали и без настроение. Често се прибавя намалена способност за концентрация, бледност, световъртеж и главоболие. Ниското кръвно налягане се среща много често и при деца в училищна възраст, особено, когато не закусват сутрин.
За разлика от високото кръвно налягане, ниското е сравнително безопасно. По-особен е случаят при бременни жени, защото може да предизвика преждевременно раждане или увреждане на плода. Затова стойностите на кръвното налягане на бременните трябва да се следят непрекъснато и, при нужда, да се вземат необходимите мерки за бързото им нормализиране.
За да се стабилизира кръвното налягане, трябва да се засили сърдечната функция. Препоръчва се също да се активизира мускулната система чрез лека спортна дейност или масаж и да се подпомогне кръвообращението чрез правилно дишане. Много успешно се прилагат естествените лечебни средства: дихателна гимнастика, „процедури на Кнайп” (водолечение), сух масаж на тялото с четка, спортуване и разходки на чист въздух (това важи особено за почивните дни и времето на отпуските). Трябва да се отбележи, че определяното като вредно при много заболявания кафе, тук има положителен ефект. Една чаша кафе сутрин обикновено има освежаващо действие за хора с ниско кръвно налягане. Добри резултати има и лечението с билки. За укрепване на сърцето и кръвообращението се препоръчва следният
Смесен чай
10 г пачи очеболец
10 г корени от посевен анасон
10 г бобени шушулки         
10г кора от зърнастец 
10г гръмотрън
10 г овчарска торбичка     
10 г исландски лишей 10 г репей
10 г арника
10 г кафяво водорасло Фукус 
10 г лечебен росопас             
10 г градинско седефче 
10 г дяволска уста 
10 г бударица
10 г корени от миризлив аир 
10 г лечебно глухарче
20 г парагвайски чай 
20 г бял и мел 
10 г бял равнец 
30 г обикновен глог
Необходимо е билките да са добре размесени. За една чаша чай е необходима една препълнена чаена лъжичка от билковата смес, която се накисва в продължение на 12 часа в чаша със студена вода. Извлекът се загрява, прецежда се и се подслажда с чаена лъжичка мед. Пие се сутрин и вечер на глътки, но една чаша.
Бял имел
Чай: Една препълнена чаена лъжичка от билката (за една доза) се накисва в продължение на 12 часа в чаша студена вода. Извлекът се загрява и се прецежда. Пият се на глътки до три чаши чай на ден. За по-голямо удобство дневната доза може да се налее в предварително затоплен термос.
Овчарска торбичка
Чай: Една препълнена лъжичка билка (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се да престои 1/2 минута, прецежда се и се пие на глътки. Пият се по две чаши чай дневно. Овчарската торбичка има много добър ефект за нормализиране на кръвното налягане, защото не само повишава ниското, но и понижава високото кръвно налягане.
Оризова диета
Диетата с натурален ориз е много подходяща за регулиране на кръвното налягане;. Трябва да се използва натурален ориз, защото той гарантира пълноценното снабдяване на организма с всички важни хранителни съставки по време на диетата, докато диета с белен ориз може да доведе до липса на някои от нужните вещества. Причината е в това, че натуралният ориз съдържа 9,5 пъти повече минерални вещества от беления натурален ориз. При последния се отстранява не само външната целулозна обвивка, а и много ценната за правилното хранене „сребърна ципа” и зародишът. Натуралният ориз повишава стойностите на ниското кръвно налягане и понижава тези на високото. Дори без приемане на допълнителни хранителни вещества, диетата с натурален ориз, извара и салати е достатъчно добро средство за регулиране на кръвното налягане.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *